Șoferii riscă amenzi usturătoare de astăzi! Ce sunt obligați

Şoferii care circulă pe drumuri cu zăpadă, gheaţă sau polei trebuie să aibă montate la maşină anvelope de iarnă. Obligativitatea nu ţine de un anumit moment calendaristic, ci doar de vreme.

A căzut prima ninsoare din această iarnă, iar drumarii au ieșit cu utilajele pentru îndepărtarea stratului de zăpadă. Șoferii ar trebui săștie că este vremea să își schimbe anvelopele cu cele de iarnă.

 

Când sunt obligatorii anvelopele de iarnă

Nu este obligatoriu doar de la 1 noiembrie ca autovehiculele care circulă pe drumuri cu zăpadă, gheaţă şi polei să aibă anvelope de iarnă. Dacă ninge în alte perioade ale anului, chiar şi vara, poliţiştii pot aplica amenzi şoferilor care nu au cauciucurile obligatorii pentru condiţiile respective de drum. Deci, nu contează perioada anului, ci doar condiţiile meteorologice.

Şoferii riscă o amendă de aproape 3.000 de lei

În cazul în care se deplasează pe asemenea drumuri fără anvelope de iarnă, şoferii riscă amenzi între 1.305 de lei şi 2.900 de lei. De asemenea, pe lângă amendă, se va reţine certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia. Costurile cu înlocuirea anvelopelor de vară cu cele de iarnă se cifrează între câteva sute de lei dacă se optează pentru varianta second-hand şi cel puţin 800 de lei în cazul cauciucurilor noi.

În plus, pe lângă cerinţele de mai sus, şoferii trebuie să mai îndeplinească una: anvelopele de iarnă trebuie să aibă înscripţionate însemnele: „M+S”; „M.S.” sau „M&S”. Acestea sunt cerinţe prevăzute de legislaţia europeană la care Codul rutier face trimitere obligatorie. „M” reprezintă o abreviere a termenului „mud” (noroi), în timp ce „S” reprezintă o abreviere a termenului „snow” (zăpadă).

sursa:dcbusiness.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *