Sorin Sabău, UNR: Proiectul de lege de vânzare a terenurilor către străini ar trebui să conţină şi o parte prohibitivă
Co-fondatorul partidului Uniunea Naţiunii Române (UNR), Sorin Sabău, susţine că, dacă Parlamentul României va adopta proiectul de lege referitor la vânzarea terenurilor către cetăţenii străini în forma propusă, va avea loc un „atentat la siguranţa naţională şi la identitatea poporului român” şi că pentru preîntâmpinarea acestui fapt, legiuitorul ar fi trebuit să includă şi o parte prohibitivă.
Sorin Sabău
Sursa foto: Facebook
„În Parlament se află un proiect de lege care permite vânzarea terenurilor către cetăţenii străini, necondiţionat, inclusiv a siturilor arheologice. Intenţionăm să luăm poziţie faţă de acest act normativ care, dacă va fi adoptat în forma propusă, va fi un atentat la siguranţa naţională şi a identităţii poporului român. Nu se poate promova o asemenea lege pentru că toate acestea sunt nişte modalităţi de deposedare a românilor de terenurile agricole şi nu numai. În proiectul de lege n-au cuprins şi o parte prohibitivă, adică o excepţie, cu excepţia vinderii terenurilor pe care sunt aşezate siturile arheologice ş.a.m.d. Deci, dimpotrivă, în expunerea de motive la această ordonanţă se spune că există o presiune pe justiţie şi că prin soluţiile date de către instanţele ce deservesc din punct de vedere juridic comunitatea europeană se creează o situaţie extraordinară, că nu se vând aşa de uşor. Asta vine tradus în această ordonanţă de urgenţă dată de Guvern. Vreau să încercăm să blocăm adoptarea legii prin manifestări ori depoziţii publice”, a declarat presei, joi, Sorin Sabău, care este avocat la Reghin, scrie Agerpres.
Co-fondatorul UNR susţine că vânzarea terenurilor către străini trebuie să fie făcută cu nişte condiţii stricte şi pe bază de reciprocitate, în sensul ca şi cetăţenii români să poată cumpăra terenuri în alte state.
„Cutia Pandorei a fost deschisă de Guvernul Ponta când, prin Legea 17 din 2014, spunea că se pot vinde terenurile agricole cetăţenilor străini şi apatrizilor. Dar în ce condiţii? În cazul existenţei unor acorduri de reciprocitate, dar acelea nu există. Am tot căutat să mă documentez dacă am încheiat vreun raport de reciprocitate. Nu. Am vorbit cu oamenii noştri din Franţa să se intereseze dacă ei ar putea să cumpere terenuri agricole în Franţa. Nici măcar un centimetru pătrat. Şi atunci care este reciprocitatea? Noi cum aducem înapoi tinerii care lucrează la diferite plantaţii din Europa? Foarte mulţi tineri avem în Elveţia la ferme. Cum îi aducem înapoi dacă lor li se cumpără terenul? O să devină ei micii fermieri promotori ai dezvoltării agriculturii de la noi? Nicidecum”, a susţinut Sabău.
Co-fondatorul UNR, care este avocat de profesie, susţine că fermierul român nu va mai putea achiziţiona teren după ce un străin care deţine o anumită suprafaţă îşi va exercita dreptul de preemţiune.
„Juriştii îşi dau seama că practica este aşa: vii şi cumperi 203 hectare undeva în centrul unei suprafeţe mari de teren şi de acolo tu, ca şi cumpărător, îţi exerciţi dreptul de preemţiune. Adică nu poate vinde altul dacă vrea să vândă micului fermier român dacă el nu-şi exercită acest drept. Şi el zice: ‘vreau să cumpăr eu, îţi dau 3.000 de euro, aşa că mi-l vinzi mie. Sau nu-l poţi vinde până nu ţi-l cumpăr eu’. Cam aşa vine. Şi de aici încolo se dezvoltă această mafie a terenurilor agricole”, susţine politicianul.
Sorin Sabău a mai spus că un alt risc este inexistenţa unei legislaţii coerente de mediu, care să reglementeze exploatarea terenurilor agricole, iar astfel aceste terenuri ar putea fi secătuite.