Sorina Pintea îi răspunde lui Ludovic Orban pe tema rezidențiatului: ‘Să citească legislația’

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, îi răspunde premierului desemnat Ludovic Orban, care a spus că e posibilă majorarea numărului de locuri pentru rezidențiat, spunându-i să citească legislaţia şi apoi să folosească Sănătatea „ca instrument politic”: Sunt 4.710 locuri pentru 3.900 de absolvenți, anunță MEDIAFAX.

Ministrul Sănătății, demis prin moțiune de cenzură, Sorina Pintea, a răspuns, joi, declarațiilor făcute de premierul desemnat, Ludovic Orban, potrivit cărora noul Guvern va suplimenta numărul de locuri pentru rezidențiat, invocând necesitatea aprobării cifrei de școlarizare prin Hotărâre de Guvern cu șase luni înaintea examenului.

„Îmi este greu să comentez ceea ce domnul Orban a declarat. În primul rând, legat de cifra de şcolarizare, care se aprobă prin Hotărâre de Guvern cu şase luni înainte. Prin urmare, ar trebui să ştie de existenţa acestor acte normative care reglementează rezidenţiatul. Asta pentru că dânsul spunea că va majora numărul de locuri. Sigur, noi am majorat anul trecut, dar după susţinerea acestui examen şi pentru absolvenţii care au obţinut aceeaşi medie. Există nişte acte normative care spun exact ceea ai de făcut, probabil că dânsul încă nu a lecturat”, spune Pintea.

Ministrul a mai spus și că în 2019 au absolvit 3.900 de mediciniști, iar locurile scoase la concurs sunt 4.710. Sorina Pintea i-a recomadat lui Ludovic Orban să citească legislația înainte de a folosi Sănătatea ca „instrument politic”.

„3.900 (de absolvenți, n.r) şi cu Stomatologia şi Farmacia. Mai mult decât atât, cei care absolvă Stomatologia şi Farmacia pot să intre în câmpul muncii. În momentul absolvirii absolvenţii de medicină generală pot fi medici cu competenţe limitate. Eu îi propun domnului prim-ministru desemnat Orban să citească legislaţia şi apoi să folosească Sănătatea ca şi instrument politic. Nu este recomandat”.

Sorina Pintea a conchis spunând că cifra de şcolarizare se formează pe baza propunerilor Direcţiilor de Sănătate Publică.

„În 2016 au fost 3.900 de locuri scoase la rezidenţiat, în 2019 – 4.710 locuri. Este adevărat în 2018 au fost 5.730. Probabil că de aceea se reclamă numărul mic”, informează ministrul.

Prim-ministrul desemnat Ludovic Orban a declarat, joi, că problema examenului de rezidențiat reprezintă una dintre primele măsuri ale Executivului PNL, dacă Guvernul Dăncilă nu îl va organiza până ce va pleca de la Palatul Victoria și că ia în considerare suplimentarea locurilor scoase la concurs.

„Oricum, va fi o prioritate pentru guvernul nostru (n.r examenul de rezidențiat), vom lua rapid măsurile care se impun, mai mult decât atât, analizăm posibilitatea de a mări numărul de locuri, astfel încât să permitem unui număr cât mai mare dintre absolvenți să profeseze.”, a spus premierul desemnat Ludovic Orban.

sursa :stiripesurse.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *