Soția lui George Clooney nu mai vrea să fie emisar special al Regatului Unit

Avocata pentru drepturile omului Amal Clooney și-a prezentat demisia din funcția de emisar special al Regatului Unit pentru libertatea presei, ca urmare a intenției Guvernului de la Londra de a încălca Acordul de retragere din Uniunea Europeană.

Soția actorului George Clooney a adresat o scrisoare ministrului britanic de externe Dominic Raab, care a fost publicată de The Guardian şi Britain’s Press Association. “Am fost consternată să aflu că guvernul intenţionează să adopte o lege – proiectul de lege privind piaţa internă – care, dacă va fi adoptată, va încălca, după cum recunoaşte chiar guvernul, dreptul internaţional”, scrie Amal Clooney.

Anumite secțiuni ale proiectului de lege vor leza acordul cu Bruxelles-ul

Amal Clooney mai adaugă în scrisoarea sa că această măsură nu doar că va submina încrederea în sistemul de justiţie al Marii Britanii, ci totodată ameninţă să încurajeze regimurile autocratice care încalcă dreptul internaţional, cu consecinţe devastatoare în întreaga lume. Avocata britanico-libaneză a fost implicată în cazuri cu mare vizibilitate de apărare a drepturilor omului. Ea a reprezentat doi jurnalişti Reuters din Myanmar care au petrecut mai mult de un an în închisoare după ce au descoperit un masacru, precum şi pe activista yazidi Nadia Murad, potrivit DPA.

Proiectul de lege privind piața internă în Regatul Unit, care încalcă dreptul internațional și la care premierul britanic, Boris Johnson, nu dorește să renunțe, a depășit un prim obstacol, fiind adoptat în Camera Comunelor. Anumite secțiuni ale proiectului de lege care reglementează piața internă în Regatul Unit vor aduce atingere acordului cu Bruxelles-ul privind Irlanda de Nord și ajutorul de stat. În virtutea Protocolului privind Irlanda de Nord, această provincie britanică ar trebui să urmeze unele dintre regulile UE după perioada de tranziţie post-Brexit pentru a garanta absenţa frontierei fizice şi pentru a evita resurgenţa tensiunilor în această regiuni, însângerată de trei decenii de ”tulburări”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *