Știrea nopții: E oficial, sunt identificați sute de protestatari violenți!

„De mâine vom începe și vom merge la parchetele civile și cu alte sesizări și informații obținute în aceste zile în care la noi s-a lucrat serios”

Declarație extrem de fermă a ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, despre manifestările violente din 10 august:

„Până acum, Jandarmeria a identificat sute de persoane care au comis violențe”, a declarat Carmen Dan, precizând că acest „proces de identificare” continuă.

Ministrul de Interne a precizat și că datele celor identificați vor fi prezentate parchetului, dar și oricărei instituții dormice și îndrituite să le ceară.

În această perioadă se lucrează la un raport asupra evenimentelor — „are 90 de file și e clasificat secret de serviciu”, a spus Carmen Dan. „Natura clasificată e dată de faptul că vizează informații și date solicitate unor instituții”, a precizat ministrul, exemplificând — „e vorba de aproximativ 2 terabiti de imagini”.

„Nu am nicio ezitare să prezint raportul comisiilor parlamentare, Guvernului sau CSAT”, a declarat Carmen Dan, precizând că nu a primit nicio informare oficială în sensul convocării la Comisia de ordine publică, „dar sunt pregătită să prezint oricând aceste date”, a subliniat ministrul.

Dar, a precizat Carmen Dan, „vreau să fie foarte clar, acest raport nu are rolul de a stabili vinovății”.

În privința situației din acest moment a dosarelor care se află în lucru, ministrul de Interne a precizat că au fost deschise 21 de dosare, 3 dintre ele cu autor necunoscut, sunt cercetate 20 de persoane, 3 fiind arestate preventive iar sunt 2 plasate sub control judiciar. Totodată, au fost aplicate 64 de de amenzi.

„De mâine vom începe și vom merge la parchetele civile și cu alte sesizări și informații obținute în aceste zile în care la noi s-a lucrat serios”, a mai spus ministrul.

Ministrul Carmen Dan a mai făcut o remarcă esențială: „Legea reglementează și adunările publice spontane, dar nu am fost într-o astfel de situație”, mai ales că „NU a existat un organizator care să-și asume responsabilitatea legală”, în schimb „acest protest a fost anunțat în spațiul public și în mass-media”.

Pe de altă parte, chiar la începutul declarației de presă de ieri, duminică 19 august, ministrul Afacerilor Interne a prezentat scuze celor care au avut de suferit în urma protestului (din 10 august).

„Încep prin a prezenta scuzele mele tutror acelora care au avut de suferit, fie că sunt civili sau jandarmi”, a spus ministrul de Interne.

În privința acuzațiilor în cazuri de violență a jandarmilor, unele filmate, Carmen Dan a declarat că a fost începută o verificare internă la Jandarmeria Română.

„Au fost identificate 5 situații susceptibile de comiterea de abuzuri împotriva unor persoane care nu au săvârșit fapte de violență”, a declarat Carmen Dan.

Protestele din 10 august, „Ediție Specială”, Antena 3
Protestele din 10 august, „Ediție Specială”, Antena 3

Menționăm că, ulterior Declarației de presă, ieri seară Carmen Dan a detaliat și a clarificat mai multe aspecte, invitată fiind la Antena 3, în emisiunea „Ediție Specială”.

În cadrul emisiunii, ca și în Declarația de presă, Carmen Dan a demontat mai multe falsuri prezentate în spațiul public — unul dintre cele mai importante fiind cel legat de așa zisul număr mic de persoane violente — „câteva zeci de indivizi”.

Sursa: ro.sputnik.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *