Surpriză: la Cotroceni, Viorica Dăncilă nu a cedat – i-a întors pe dos planul lui Iohannis

După ce și-a asigurat spatele la Bruxelles, Viorica Dăncilă, președintele interimar al PSD a pus problema cu Iohannis… așa cum convine PSD, nu lui Iohannis!

 În ciuda așteptărilor, la întâlnirea de la Cotroceni Viorica Dăncilă nu a cedat! În esență, după ce și-a asigurat spatele la Bruxelles, adică a primit asigurări că liderii Comisiei nu vor ataca România, președintele interimar al PSD a pus problema cu Iohannis… așa cum convine PSD, nu lui Iohannis.

Concret, Dăncilă a propus formarea unui grup în Parlament, condus de Marcel Ciolacu, care să discute cu toate partidele politice – ”e nevoie de consens, avem nevoie de două treimi”, a spus Dăncilă.

Cu alte cuvinte, Viorica Dăncilă a dus proiectul lui Iohannis de la Cotroceni, domeniul președintelui, în Parlament, acolo unde PSD are puterea!

În al doilea rând, Viorica Dăncilă i-a dat… peste Referendum: ”Ne dorim ca refendumul să nu se suprapună peste alegeri”. Adică… nu cum vrea Iohannis!

Iar argumentele premierului e inteligent – avem ”nevoie de echilibru, de discuţii, de consens, pentru a putea răspunde provocărilor pe care le are România, așa cum s-a întâmplat la  aderarea la NATO cât şi la UE” care ”au presupus consensul partidelor politice”.

Tradus – nu dictează nici președintele, nici Opoziția, nici strada, ci ”e nevoie de consens”.

”Pentru mine e important ce vor cetăţenii, ce vor românii – pentru că românii îşi doresc acest lucru, e normal să ascultăm de voinţa lor”, a spus Dăncilă, referindu-se în același fel și la Ordonanța cu privire la alegerea președinților de Consilii Județene.

Cred că votul trebuie să fie suveran şi ”orice persoană care e aleasă prin vot trebuie să ţină cont de rezultat”, a spus Viorica Dăcnilă.

”Avem alegerea preşedintelui CJ prin negociere –  sunt situaţii în care preşedintele Consiliului Judeţean are puţine voturi dar negocierile au făcut să aibă funcţia de preşedinte al CJ”, a punctat premierul.

În plus, Viorica Dăncilă a subliniat: ”Noi nu am dat nicio ordonanţă pe Codul penal şi Codul de procedură penală, nimeni nu poate spune că am încălcat recomandările Comisiei de la Veneţia” – aceeași idee a expus-o și la Bruxelles.

În concluzie, orice analist poate observa că Viorica Dăncilă a calmat spiritele din țară și de afară… dar face tot ca ea. Desigur, cu unele stopări, dar e de văzut cum va proceda în perioada următoare. Dar, în orice caz, la Cotroceni, președintele interimar al PSD NU a cedat, asta e clar.

Dimpotrivă, i-a întors pe dos planul lui Iohannis. Care… vorbe a oferit, vorbe a primit. Nu decizii.

Sursa:www.sputnik.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *