Surse. Cum se împart ministerele între PNL, USR PLUS şi UDMR. Ce mize au liberalii
Ludovic Orban a demisonat din fruntea Guvernului pentru a-i oferi preşedintelui Klaus Iohannis un argument în plus să numească un premier de dreapta, deşi PSD a câştigat alegerile parlamentare. Ludovic Orban a primit asigurări de la Cotroceni că va rămâne liderul PNL şi ocupa funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, susţin surse politice pentru Adevărul. Aşadar, PNL intră în era Dragnea: liderul partidului de guvernare nu va fi premier.
Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis liderului PNL Ludovic Orban că nu-l poate desemna premier încă o dată, după ce liberalii nu doar că au pierdut alegerile parlamentare, dar au terminat la aproape cinci procente în spatele PSD. ”Dacă PNL ar fi pierdut, dar măcar ar fi fost umăr la umăr cu PSD, Klaus Iohannis l-ar fi numit din nou pe Orban prim-ministru. Însă rezultatul foarte slab scos de PNL a comprims şansele lui Orban pentru un nou mandat”, susţin surse liberale pentru Adevărul.
Scopul preşedintelui Iohannis e să aibă o majoritate şi un guvern de dreapta, construit în jurul PNL, deşi PSD a câştigat scrutinul. Prin umare, desemnarea lui Orban, liderul partidului învins, pentru formarea guvernului ar fi subminat din start viitoarea guvernare, şi aşa şubredă, din punct de vedere matematic. Odată cu demisia lui Orban, preşedintele poate desemna un alt premier din PNL, care nu poartă în spate gestionarea pandemiei şi nici înfrângerea de la parlamentare. Practic, şeful statului încearcă să injecteze credibilitate în structura noului Executiv, în condiţiile în care PSD îl va acuza pe Klaus Iohannis că nu respectă votul românilor din 6 decembrie.
Potrivit surselor Adevărul, pe lista scurtă pentru funcţia de prim-ministru se află Eduard Hellvig, directorul SRI, unul dintre apropiaţii lui Iohannis, Nicolae Ciucă, numit premier interimar după demisia lui Orban, şi Ilie Bolojan, preşedintele CJ Bihor. Şi Florin Cîţu e o variantă, însă ministrul de Finanţe poartă încă pecetea deciziei din luna martie, când a renunţat la mandatul de premier exact înainte să fie votat de Parlament.
Ludovic Orban a negociat cu preşedintele Iohannis să rămână preşedinte al Camerei Deputaţilor, dar mai ales lider al PNL. Potrivit surselor citate, la Congresul PNL din vară, Ludovic Orban nu va avea contracandidat pentru un nou mandat în fruntea partidului. Însă e prea devreme pentru certitudini, în condiţiile în care Rareş Bogdan, Raluca Turcan sau Iulian Dumitrescu ţintesc şefia partidului.
Tocmai pentru a demonstra că, în ciuda demisiei de la Palatul Victoria, încă mai contează politic, Ludovic Orban i-a cerut lui Iohannis să conducă negocierile pentru formarea noului guvern de dreapta, în care PNL va fi vioara întâi. Şeful statului a acceptat, pentru că nu-şi doreşte scindarea liberalilor, mai ales că noua majoritate parlamentară va fi oricum extrem de şubredă.
Practic, PNL intră în era Dragnea: Ludovic Orban va fi şeful principalului partid aflat la guvernare, dar nu şi premier. Potrivit surselor citate, Ludovic Orban se bazează pe faptul că noul prim-ministru se va baza strict pe guvernare, fără să râvnească la şefia partidului. ”Modelul funcţionează în Polonia, cu Jarosław Kaczyński, cel care conduce din umbră Guvernul şi ţara”, susţine unul dintre apropiaţii lui Orban. Pe de altă parte, modelul n-a funcţionat în România, când Liviu Dragnea a răsturnat doi premieri PSD care nu mai executau ordinele sale. Totuşi, deosebirea ar fi că Ludovic Orban nu are interesul de a forţa o ordonanţă de urgenţă pentru a-şi rezolva problemele penale.