SURSE Curent anti-moțiune de cenzură în PSD. Mai mulți lideri social-democrați se tem că PNL ar putea ajunge rapid la anticipate dacă pică guvernul Orban

Mai mulți lideri PSD susțin că nu ar trebui depusă o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban după ce executivul își va angaja miercuri răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid.

“Nu se dorește o mobilizare prea mare pentru moțiune. Nu poți să faci jocurile PNL”, au declarat sursele citate.

Pe de altă parte, social-democrații recunosc că le este foarte greu să negocieze cu parlamentarii minorităților naționale, dat fiind că Ludovic Orban a purtat discuții cu fiecare deputat în parte și a obținut sprijinul lor în cazul unei motiuni de cenzură. Marcel Ciolacu le-a spus marți parlamentarilor PSD că le lipsesc 7 voturi pentru a trece moțiunea de cenzură. Până acum, singurele partide care au anunțat că vor vota moțiunea sunt PSD și UDMR.

Sursele G4Media.ro au mai precizat că, în discuțiile pe care Marcel Ciolacu le-a avut cu parlamentarii PSD, i s-a transmis că liberalii vor să se foloseasca de unele interpretari ale Constituției și să meargă spre anticipate fără să mai vină în Parlament la vot pentru viitoarele două propuneri de guvern în cazul unui succes al moțiunii.

Potrivit informatiilor G4Media.ro, social-democrații cred că liberalii vor interpreta maximal prevederilor constituționale, astfel încât să se ajungă la alegeri anticipate într-un timp cât mai scurt. Pe scurt, unii PSD-iști cred că liberalii vor opta să nu vină la votul propriu-zis al Parlamentului cu cele două propuneri de guvern ulterioare căderii guvernului Orban, ci vor spune că nu au putut forma o majoritate guvernamentală.

Cu toate acesta, textul din Constituție care prevede modul de dizolvare a Parlamentului indică faptul că e nevoie de ”respingerea” a cel puțin două solicitări de învestitură a unui nou guvern.

Ce prevede articolul 89, alineatul 1 din Constituția României:

  • (1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

sursa:g4media.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *