Teodorovici, atacuri în rafală la Ciolacu: El a propus-o pe Dăncilă la prezidenţiale. Nu respectă statutul PSD, nu va respecta nici legile ţării. Mi-a propus o funcţie
Adevărul: Spuneaţi într-un interviu anterior că dvs nu vă doriţi scaunul lui Marcel Ciolacu pentru că acesta vi se cuvine conform statutului. În urma demisiei doamnei Dăncilă în toamna anului trecut, dvs, din calitatea de preşedinte executiv pe care o aveaţi atunci, trebuia să fiţi preşedinte interimar al partidului. De ce nu aţi ajuns preşedinte interimar? Eugen Teodorovici:Aşa este, asta am afirmat şi sunt convins că mai toţi colegii din PSD au această logică, pentru că într-adevăr statutul PSD, practic legea partidului, votată de Congres, spune foarte clar că în astfel de situaţii când preşedintele demisionează, cum a fost cazul anul trecut al doamnei Vioica Dăncilă, imediat preşedintele executiv automat devine preşedintele interimar al partidului. Eu nu am vrut să-mi dau demisia anul trecut (n.red.: din funcţia de preşedinte executiv), pentru că votul a fost dat în Congres. Am spus-o şi în CEx-ul din noiembrie anul trecut că nu ar fi corect faţă de colegii din Congres care au votat această echipă de conducere, care mi-au dat votul la acea vreme, nu este corect faţă de ei. Dacă m-ar fi numit CEx-ul nu aş fi avut niciun fel de problemă să-mi dau demisia după ratarea obiectivului de la prezidenţiale, cu toate că şi acolo sunt multe discuţii de purtat, cine pe cine a propus, cine a fost de acord, e o altă discuţie şi aceasta.
Aici îi reproşaţi lui Marcel Ciolacu că şi el a făcut parte din echipa Vioricăi Dăncilă alături de dvs şi de ceilalţi membri PSD? Domnul Ciolacu a fost cel care a propus-o pe doamna Viorica Dăncilă în CEx-ul în care s-a aprobat candidatura domniei sale.
Asta în vara anului trecut. Exact. A fost primul care a luat cuvântul în acel CEx, a vrut să ia primul cuvântul tocmai probabil pentru a indica o anumită linie în CEx şi a spus foarte clar, cutuma partidului obligă preşedintele să fie cel care-şi asumă o astfel de candidatură.
Asta s-a întâmplat după arestarea lui Liviu Dragnea şi după ce Marcel Ciolacu a preluat şefia Camerei Deputaţilor. Exact, prin luna august dacă nu mă înşel. Eu nu acuz pe nimeni şi cred că acest nou Congres va fi un moment foarte bun, un moment cheie. A fi sau a nu fi PSD.
Ce înseamnă a fi sau a nu fi?
Sper că toţi membrii din partid să-şi recapete mândria de a fi membri ai PSD. Acest partid, cu bune şi cu rele, a marcat istoria acestei ţări: NATO, UE etc. La votul de la europarlamentare şi prezidenţiale membrii de partid se temeau şi la sondaje să spună că sunt membri. Liderii PSD trebuie să fie acei lideri care redacu încrederea oamenilor. Din moment acest lucru nu se întâmplă azi.
De peste 7 luni de zile conducerea interimară eu nu am văzut să fi marcat vreun gol în poarta PNL. Să încerce să facă opoziţie şi ce e bine pentru partid.
Nu a făcut acest lucru Marcel Ciolacu?
Azi la Parlament s-au audiat candidatul la şefia ASF. Eu i-am zis că renunţ la candidatură. Trebuia să aibă loc o validare a candidaţilor pentru funcţii. E unic în Europa ca Opoziţia să fie majoritară în Parlament. Alianţele în teritoriu cu Pro România sunt puse în pericol. Nemulţumirea o simţim.
Cum vi se pare relaţia Ciolacu-Iohannis?
Una ciudat şi suprinzător de cum ar trebui să fie. Eu vreau ca Iohannis să fie şi preşedintele meu. Dar nu pot accepta ca Iohannis să jignească nejustificat şi în afara legii PSD. Eu iubesc pacea, dar ador războiul. Războiul se duce la vot.
E prea moale Ciolacu?
E departe de a fi ce trebuie. Noi am primit doar palme şi reproşuri. Azi, în loc să creştem PSD, pentru că oamenii sunt nemulţumiţi, nu facem asta.
V-a invitat să fiţi parte a echipei Ciolacu?
Da, m-a invitat să fiu vicepreşedinte. Cred că acum o lună a fost. Am spus că nu pot fi în echipă cu cineva care a încălcat Statutul partidului. Congresul va fi un prilej să clarificăm lucrurile. Eu am să respect ce spune partidul, nu ce spune echipa domnului Ciolacu.
Candidaţi la Congres?
Atunci, în noiembrie, am spus un lucru la CEx. Am spus că e corect să dăm dovadă că respectăm legea partidului. Am zis că e corect să decidem de acord când să fie congresul. Nu e corect să fii interimar şi să candidezi. Pentru că ai la îndemână resursele partidului.
Candidaţi sau nu?
O să anunţ. Primesc multe mesaje de la membri de partid şi de la conducere. Anunţul va fi la momentul potrivit.
Există masă critică în partid?
Eu nu m-am asociat cu nimeni. Ştefănescu şi doamna Dăncilă sunt liberi să vorbească. Un om politic e obligat să aspire la funcţii dacă poate face mai mult.
Cu doamna Dăncilă ce relaţii mai aveţi?
Discutăm telefonic, ne sfătuim.
În toamnă, când s-a retras Dăncilă, Ciolacu s-a angajat că nu candidează la şefia PSD?
Nu-mi amintesc să fi vorbit în CEx. În grupul colegilor care au susţinut schimbarea a fost declaraţia.
Aţi fost acolo personal?
Nu, mi s-a spus de cei care au fost acolo. A zis că nu va fi interimar mai mult de două luni de zile şi că nu va candida. Ştiu că în februarie a fost o dispută, neînţelegere între Ciolacu şi Grindeanu. Eu ştiu că Grindeanu nu vrea să fie preşedintele partidului. Am avut discuţii cu Sorin.
Pe cine aţi vota între Ciolacu şi Grindeanu?
Pe mine m-aş vota.
Dar dacă nu aţi candida?
Eu nu am cum să cred că Ciolacu va avea respect faţă de legile ţării când a încălcat legea partidului. Cu alte cuvinte nu l-aş vota pe Marcel Ciolacu. Legea trebuie să fie respectată de toţi.
Lui Paul Stănescu aveţi ceva să-i reproşaţi?
E greu să vorbeşti despre colegi din partid sau să critici… Am văzut şi o altă chestiune care îmi lasă un gust amar. Ei au fost cu toţii o echipă. Şi Paul Stănescu şi Marcel Ciolacu şi alţii
Cu tot cu dvs., şi cu Viorica Dăncilă, asta spuneţi.
Nu. Spun de echipa din trecut faţă de care unii dintre ei încearcă să se dezică.
Deci Liviu Dragnea
Exact, cu Liviu Dragnea şi alţi colegi din trecut. Exista întotdeauna unanimitate. În orice se discuta, se aproba în partid. Ei, democraţia înseamnă altceva, înseamnă jumătate plus unu.
Păi majoritate e mai puternică decât jumătate plus unu.
Nu, acolo ducem înspre dictatură şi alte zone. Trebuie să te lupţi să obţii o majoritate, jumătate plus unu. Trebuie să accepţi partid opiniile, părerile şi altele decât tu le ai.
Şi nu le acceptă acum tandemul Ciolacu-Stănescu?
Eu n-am fost la vreo discuţie a acestui tandem. O singură dată am fost, când se discuta despre comisia privind verificarea de achiziţii publice făcute în starea de pandemie, când, e adevărat, mi s-a promis, mă rog, am fost întrebat dacă accept o astfel de poziţie a unei astfel de comisii atât de importantă. Eu am spus clar că sunt un om care adoră să lucreze. Dacă se doreşte cu adevărat aflarea adevărului, cine poate fi mai potrivit decât o persoană rebelă şi nemişcată de cum trag unii sau alţii sforile şi veţi afla adevărul.
Credeţi în ideea de blat între Ciolacu şi Orban?
E clar pentru mine că nu este o luptă corectă, o luptă pe care lumea o aşteaptă. Acest Guvern a arătat că nu are nici pe deaprte priceperea necesară. PSD, acuzat zi de zi nejustificat, nu ai cum să nu ieşi public şi să ceri verificări. România a picat de la stabil la perspectivă negativă.
Credeţi că a fost o înţelegere PSD-PNL pe anticipate?
Nu!. Era o încălcare a legii. Am spus că nu ţine de iscusinţa echipei care îşi asuma victoria, ci de CCR.
Cât credeţi că va rezista Ciolacu la şefia PSD?
Cât decide congresul.
Aţi vrea să candidaţi la prezidenţiale în 2024?
Nu ascund acest lucru. Un politician corect se va lupta întotdeauna, indiferent de riscurile pe care şi le asumă.
Dar de ce nu aţi candidat acum în 2019?
Decizia partidului, la dorinţa domnului Marcel Ciolacu a fost ca doamna Viorica Dăncilă să fie candidatul PSD. M-am supus deciziei partidului, au fost doar două voturi împotrivă la acea vreme în CeX.
Cine a votat împotrivă?
Cred că domnul Stănescu şi domnul Mitică Buzatu.
Cum vi se pare ideea de Avocat al Poporului şi alţi magistraţi că e discriminare dacă tai pensii speciale?
Eu am propus taxarea, nu impozitare. Pentur că s-ar ajunge la dublă impozitare. Dacă spui taxare te referi doar la nişte vârfuri. Legea propus şi votată de Senat anul trecut, ciuntită azi la Cameră, a avut avizul Ministrului Justiţiei. Dacă magistraţii resping legea nu e vina lor, ci a celor care au modificat legea. Imediat ce CCR ar respinge legea, săptămâna următoare ar trebui transpusă legea în forma mea.