Teroarea restricțiilor Covid-19 se răspândește în Beijing: numărul cazurilor pozitive este în creștere
Un program de testare a aproape tuturor celor 22 de milioane de locuitori, anularea ceremoniilor de nuntă şi a spectacolelor, închiderea sălilor de sport – Capitala Chinei, Beijing, trăieşte marţi cu teama unui regim strict de lockdown similar celui impus la Shanghai, relatează AFP, informează Agerpres.
China se confruntă din martie cu un focar epidemic ce afectează, în diferite grade, numeroase provincii. Ţara răspunde printr-o strategie zero COVID-19, ce constă în principal în carantinare şi un program de testare în masă.
Oraşul cel mai afectat este Shanghai, care a anunţat marţi alte 52 de decese şi aproape 17.000 de noi cazuri de îmbolnăvire în 24 de ore. Cei 25 de milioane de locuitori se află sub lockdown strict de la începutul lunii aprilie. Unele persoane au dificultăţi în a obţine alimente şi mulţi se tem că, în cazul în care sunt testaţi pozitiv, vor fi trimişi în centre colective de carantinare, cu un nivel de confort foarte variabil.
Situaţia este infinit mai puţin gravă la Beijing. Însă, peste 100 de cazuri pozitive au fost raportate de săptămâna trecută, dintre care 33 de cazuri noi au fost anunţate marţi – în creştere faţă de zilele precedente.
Pentru a identifica şi izola cât mai rapid posibil persoanele infectate, autorităţile de la Beijing desfăşoară o campanie de testare care s-a extins marţi în 12 dintre cele 16 districte ale oraşului.
Luni, locuitorii şi angajaţii din districtul Chaoyang, cel mai populat cartier al oraşului şi care găzduieşte numeroase sedii de multinaţionale, birouri, ambasade şi centre comerciale, au fost deja testaţi.
Alte unsprezece districte au început marţi testarea locuitorilor. În total, aproximativ 20 de milioane de locuitori sunt afectaţi de această campanie de depistare a cazurilor pozitive.
În paralel, oraşul începe să impună restricţii.
Templu închis
Mai multe săli de sport, unde locuitorii din Beijing obişnuiesc să practice baschet sau badminton, au anunţat marţi că vor fi închise până la noi dispoziţii „pentru a da curs solicitărilor autorităţilor sanitare”.
Templul Lama de budism tibetan, care atrage numeroşi vizitatori, va fi închis începând de miercuri.
Hotelurile nu mai pot organiza reuniuni în interior, a anunţat marţi primăria. De asemenea, au fost suspendate expoziţiile, ceremoniile de nuntă, spectacolele şi competiţiile sportive.
Viaţa în Beijing se desfăşoară, însă, în mare parte normal, magazinele, restaurantele, cinematografele şi birourile fiind deschise.
Chiar dacă autorităţile nu au menţionat posibilitatea impunerii unui lockdown, exemplul din Shanghai îi înspăimântă pe mulţi locuitori din Beijing, care au preferat să-şi facă provizii de alimente. Ei au luat cu asalt în ultimele zile supermarketurile şi platformele de comerţ online pentru a-şi cumpăra carne, fructe, legume, apă sau gustări.
„Nimeni nu se aştepta la ce se întâmplă în Shanghai”, a declarat pentru AFP doamna Zhao, aflată la cumpărături. „Cred că la Beijing nu va fi atât de rău. Dar am cumpărat totuşi orez, tăiţei şi ulei, pentru a rezista cel puţin una sau două săptămâni”, a explicat locuitoarea în vârstă de 35 de ani, manager de resurse umane.
Până în prezent nu a fost observată o penurie de alimente.
Teamă
Purtătorul de cuvânt al primăriei, Xu Hejian, a declarat luni seară că răspândirea virusului se află „sub control”.
Aproximativ 30 de clădiri rezidenţiale, respectiv un procent infim din populaţie, se află deja sub o formă de izolare, cu precădere în districtul Chaoyang. Unul dintre locuitori, care a dorit să rămână anonim de teama represaliilor, a declarat pentru AFP că a observat apariţia subită a unor garduri în cartierul său. „Mi-e teamă că nu o să pot primi medicamente sau alte produse, în caz de necesitate”, a spus el. „Nu ştim cât va dura asta”, a adăugat el. Toţi locuitorii din imobilul său trebuie să stea acasă cel puţin 14 zile după identificarea unui caz pozitiv în clădire.
Autorităţile au îndemnat companiile să introducă telemunca.
Cu câteva zile înainte de sărbătoarea de 1 Mai, autorităţile le-au solicitat locuitorilor din Beijing să nu părăsească oraşul decât dacă este absolut necesar.
Măsurile impuse în Beijing sunt, însă, moderate în comparaţie cu alte regiuni care se confruntă cu focare similare. Oraşul Baotou (nord) a transmis luni tuturor locuitorilor să rămână acasă după descoperirea a doar două cazuri pozitive.