TikTok – problemă majoră de securitate națională și în România. Cine afirmă asta?

TikTok este o amenințare. După ce administrația Trump a emis pentru prima dată un avertisment la adresa TikTok, experții în securitate spun că temerile, deși serioase, par să reflecte în prezent doar un potențial pericol. Tot ei spun că deocamdată nu există dovezi publice că guvernul chinez a spionat oamenii prin TikTok.

TikTok este o amenințare pentru utilizatorii aplicaţiei chineze. Preocupările legate de conexiunile TikTok cu China au determinat mai multe guverne din întreaga lume să interzică aplicația pe dispozitivele oficiale. Pe de altă parte, CEO-ul companiei, a declarat că guvernul chinez nu a cerut niciodată date de la TikTok. Mai mult, acesta spune că ar refuza orice astfel de solicitare.

Tik Tok este o reală ameninţare. Datele sunt folosite de alte guverne

Vicepreședintele ANCOM, Pavel Popescu, a declat că există dovezi clare că aplicația folosește datele într-un mod negativ. Mai mult, expertul nu recomandă instalarea acesteia.

Tik Tok este o problemă de siguranță națională și ar trebui interzisă pe telefoanele angajaților statului, a declarat vicepreședintele ANCOM.

„Le recomand tuturor românilor să nu își instaleze TikTok. Există dovezi clare că acea aplicație folosește datele într-un mod negativ. Tik Tok este o problemă de siguranță națională. Este o aplicație nu doar nocivă, dar mai mult de atât, există dovezi tehnice că datele se duc și sunt folosite în niște servere de alte guverne. În România, pe acest subiect au existat niște recomandări foarte clare cu privire la folosirea acestei aplicații” a spus vicepreședintele ANCOM, Pavel Popescu.

De este considerată o aplicaţie nesigură chiar dacă nu ai TikTok

Guvernele (printre care chiar și prietenii Chinei) consideră aplicația periculoasă dintr-un anumit punct de vedere. TikTok colectează o mulțime de informații despre utilizatori. Analiştii cibernetici au susținut legături între compania-mamă a TikTok, ByteDance, și guvernul chinez, afirmând că aplicația este folosită în scopuri de spionaj. Dar ByteDance a respins aceste afirmații.

Oricare ar fi realitatea, colectarea invazivă de date pune în pericol confidențialitatea utilizatorului. Utilizarea unui VPN este cea mai simplă modalitate de a-ți proteja confidențialitatea pe TikTok. Chiar dacă nu ai un cont, TikTok poate totuși să urmărească și să adune date despre tine.

Atunci când cineva îți trimite un link și dai clic pentru a-l deschide, aplicația colectează date anonimizate precum tipul dispozitivului tău, adresa ta IP, conținutul vizualizat și ultima aplicație folosită înainte de a da clic pe link. (www.evz.ro)