Totul despre spidercam

297878-spidercamCei care au urmărit meciuri din campionatul mondial de fotbal, ce se desfăşoară în  Brazilia, s-au întrebat ce este acea camera de televiziune aeriana şi cum funcţionează.

Numele comercial este Spidercam (camera păianjen) şi este un sistem ce permite montarea aeriană a unei camere de filmat sau de televiziune, ce poate înregistra sau transmite imagini în direct, de pe o suprafaţă determinată (teren de sport, săli de concerte), prin deplasare pe orizontală, verticală sau combinată. Spidercam este varianta perfectionată a sistemului Skycam (camera zburătoare), inventat în Statele Unite ale Americii în 1984, de Garrett  Brown.

Este alcătuit dintr-un sistem  mobil, pe care este montată o cameră de transmisie TV care are posibilitate de mişcare plană (rotire), înclinare, de controlat imagine prin  focusare şi zoom şi un sistem de stabilizare. Sistemul de stabilizare este necesar pentru a nu se transmite imagini mişcate, datorate deplasarii spaţiale, realizându-se printr-un sistem giroscopic (pe principiul titirezului). Sistemul mobil are o greutate de max. 14 kg, fiind fixat prin patru cabluri de colturile zonei de acoperire (de ex. stadionul de fotbal).

Spidercam

Cablurile sunt din împletitură de kevlar, doua dintre ele au incorporate si cabluri din fibra optica pentru comenzile camerei TV si receptia semnalului, avand o rezistenta de pana la 270 kgf. Ele sunt înfăşurate fiecare pe câte un tambur special, dotat cu frâne cu discuri şi sistem de asistenţă a înfăşurării, pentru a evita încolăcirea spirelor. Antrenarea tamburilor se face prin servo motoare electrice de 3,4 kw.

Deplasarea sistemului mobil este controlată   printr-un program special de calculator care, prin metoda de analiză vectorială, asigură mişcarea spaţială, prin comanda motoarelor electrice, de a înfăşura-desfăşura în concordanţă  cablurile. Eroarea de rulare a cablurilor este de 1% şi este permanent corectată în timpii de staţionare. Deplasarea se poate face cu o viteza de   max. 8 m/s (aproximativ 30 km/h).

Programul de calculator, pe langa deplasare, controleaza sistemul de miscare si de operare a camerei TV si in plus un sistem de evitare a obstacolelor. Personalul care deserveste Spidercam este special instruit  pentru a realiza montarea, probarea, asigurarea  transmisiei TV si a asistentei tehnice. Preţul întregului sistem este de aproximativ un milion de dolari.

ing. Marin Grama 

Detalii pe site: http://www.giurgiuveanul.ro/stiri/totul-despre-spidercam/#ixzz5IqvApZYV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *