Tudorel Toader a avut șase întâlniri de foc: A fost băgat în ședință de misiunea de evaluare MCV a Comisiei Europene

Şase întâlniri au avut loc la Ministerul Justiţiei cu reprezentanţii Comisiei Europene în cadrul misiunii de evaluare MCV, discuţiile vizând, în principal, codurile penale şi civile şi modificarea legilor justiţiei.

Potrivit unui comunicat, postat miercuri pe pagina de Facebook a MJ, în cadrul primei reuniuni s-a discutat despre recomandările 3 şi 4 din Raportul MCV, tematica vizând Codul penal şi Codul de procedură penală.

„Accentul a fost plasat pe demersurile de modificare a acestor reglementări şi pe procesul legislativ în ansamblul său, fiind subliniate atât aspecte privind transparenţa şi consultările ce au avut loc, cât şi principalele consecinţe ale modificărilor discutate asupra activităţii organelor judiciare”, arată sursa citată.

De asemenea, reprezentanţii MJ au discutat cu cei ai CE despre recomandarea 1 din Raportul MCV, respectiv despre un sistem ‘robust şi independent’ de numire a procurorilor de rang înalt.

„În acest context, conducerea Ministerului Justiţiei a prezentat stadiul legilor de modificare şi completare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. A fost detaliată procedura legislativă, marcându-se faptul că procesul de modificare a acestor legi a început în anul 2015, cu implicarea Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justiţiei, a tuturor actorilor relevanţi în acest proces. Ministrul Justiţiei a precizat faptul că CCR a admis unele obiecţii de neconstituţionalitate în legătură cu cele trei proiecte de lege şi că cea mai mare parte a obiecţiilor de neconstituţionalitate formulate au fost respinse. Totodată, membrii CSM ce au fost prezenţi la reuniune şi-au exprimat opiniile cu privire la criteriile de selecţie a procurorilor pe baza unor criterii clare şi transparente. De asemenea, Eugen Nicolicea a prezentat succint stadiul îndeplinirii recomandărilor ce revin Parlamentului României”, se precizează în comunicat.

Sursa: www.stiripesurse.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *