Tupeul și ipocrizia procurorului general al SUA – ce vrea de la România

Fost angajat al CIA, susținător al interceptărilor telefonice și al pedepsei capitale, procurorul general al SUA a venit în România să ne aducă aminte de statul de drept și să… inversăm niște amendamente!

BUCUREȘTI, 20 iun – Sputnik, Dragoș Dumitriu. William Barr, procurorul general al SUA, a participat ieri, la București, la reuniunea ministerială UE – SUA a miniştrilor Justiţiei şi Afacerilor Interne. Este a doua reuniune SUA-UE organizată în mandatul Preşedinţiei române a Consiliului UE în domeniul JAI.

La reuniune au luat parte, din parte și ministrul Justiţiei, Ana Birchall, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba. Din partea UE a fost prezentă Vera Jourová, comisar responsabil pentru Justiţie, Dimitris Avramopoulos, comisarul pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, şi Julian King, comisar responsabil pentru securitatea Uniunii.

Din partea SUA, pe lângă procurorul general William Barra fost prezent și secretarul adjunct al Departamentului de Securitate Naţională al SUA, David Pekoske.

După reuniune, William Barr a făcut o declaraţie oficială din care rezultă câteva pretenții de-a dreptul incredibile – specifice, de altfel, imixtiunii SUA în treburile interne ale României, La aceasta se adaugă și ipocrizia la fel de specifică a SUA.

”România este unul dintre cei mai puternici parteneri în lupta împotriva criminalității transfrontaliere”, spune Barr, ceea ce pare ciudat, în condițiile unui guvern care e acuzat că a oprit lupta contra corupției etc. – așa cum ne tot acuză americanii și comisarii UE.

Cu ajutorul României, ”am avut posibilitatea să investigăm și să extrădăm membri ai unor grupuri de crimă organizată implicați în acțiuni globale de fraude pe internet”, spune Barr. Interesant ar fi dacă ar fi publicate și sentințele definitive în aceste cazuri, pentru că de ”extrădări” am citit – dar ce s-a întâmplat cu românii în cauză, mai puțin, cu câteva excepții.

”România a oferit de asemenea sprijin esențial pentru DEA în ce privește operațiuni împotriva traficului de droguri” – ceea ce este chiar ipocrizie, având în vedere că România are probleme după ce intrat pe un circuit al traficului de droguri care se desfășoară chiar prin țări NATO sau controlate de NATO (date din raport DIICOT).

Urmează pasajul standard ale discursului american: ”Parteneriatul nostru se bazează în mod tradițional pe un angajament profund pentru respectarea valorilor democratice ale statului de drept și pe buna guvernare și pe înțelegerea comună că acestea formează fundamentul pentru îmbunătățirea prosperității și securității noastre comune”.

Adică frumos spus, dar în practică… participarea rezidentului CIA la decizii vizând personalități politice – sau în diverse situații denunțate, dar mai ales implicare serviciilor speciale în așa zisa luptă anticorupție – astea toate au fost făcute sub oblăduirea ”parteneriatului”, fapt constat când ambasada a premiat-o și apărat-o pe Codruța Kovesi! Cu toate dezvăluirile și acuzațiile oficiale contra ei!

”Vizita mea la București pentru ministeriala UE-US pe justiție și afaceri interne a oferit ocazia să reafirm că statul de drept este un principiu esențial, și că toate persoanele, instituțiile și entitățile ar trebuie conduse și să  se asigure că legile sunt corecte, promulgate și aplicate în mod egal și imparțial”.

Apreciez în mod special șansa de a mă întâlni cu conducerea României, cu omologul meu de la ministerul Justiției, Ana Birchall, pentru a discuta despre importanța menținerii statului de drept și relua eforturile anti-corupție, spune Barr și continuă cu partea esențială a imixtiunii în treburile interne:

”Suntem recunoscători doamnei Birchall pentru implicarea și sprijinul puternic pentru aceste priorități importante – sperăm ca, sub conducerea sa și a celorlalți oficiali români, România va inversa recentele amendamente care amenință să submineze capacitatea de luptă împotriva corupției și avem încredere că România va lua măsurile necesare pentru a asigura un sistem judiciar eficient, transparent și imparțial”.

Deci, procurorul general al SUA speră să se ”inverseze” sau ”anuleze” (”will reverse”, în original) niște amendamente pe care legislativul și executivul român le-au adoptat! Fără să aducă vreun argument, ci doar pentru că așa spune el (ei)! Parteneriat – sau tupeu maxim?

”Aștept cu nerăbdare să aprofundăm parteneriatul nostru și să continuăm colaborarea noastră strânsă în domeniul aplicării legii cu acest aliat important”, a încheiat William Barr. Și noi așteptăm cu nerăbdare să vedem dacă ministrul Justiției se va conforma ”speranței” procurorului american.

Evident, nimic despre problemele legate de implicarea serviciilor, despre încălcarea Constituției – firesc, William Barr este fost (?) angajat al CIA, susținător al interceptărilor telefonice și al umanitarei pedepse cu moartea.

Sursa:www.sputnik.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *