Ucraina a votat o lege care limitează influenţa politică a oligarhilor la o zi după tentativa de asasinare a consilierului lui Zelenski

Votul vine la o zi după tentativa eşuată de asasinat a principalului consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Potrivit textului legii, Consiliul Naţional de Apărare şi Securitate va avea autoritatea de a interzice oligarhilor finanţarea partidelor politice şi participarea la privatizarea companiilor, a relatat Bloomberg. Acesta va analiza patru criterii: participarea la viaţa publică, influenţa asupra mass-media, deţinerea sau controlul unui monopol şi active care depăşesc 2,4 miliarde de grivne (74 de milioane de euro).
Zelenski a argumentat că schimbările sunt necesare pentru a proteja ţara de oamenii de afaceri puternici care proliferează corupţia în Ucraina de zeci de ani, potrivit Reuters. Biroul lui Zelensky a sugerat, de asemenea, că încercarea de asasinare a asistentului preşedintelui este un efort al oponenţilor  de a împiedica votarea legii.
Parlamentarii opoziţiei, cum ar fi Oleksiy Gonciarenko, au criticat noile reguli drept „crearea unui spaţiu uriaş pentru corupţie”, deoarece ar putea fi aplicate selectiv pentru a slăbi adversarii politici. Într-adevăr, legea ar putea afecta unul dintre principalii rivali politici ai lui Zelenski, fostul preşedinte Petro Poroşenko, care deţine canale TV şi un lanţ de cofetării.
Oficialii de nivel înalt, chiar şi preşedintele şi şeful băncii centrale, vor trebui acum să dezvăluie legăturile pe care le au cu oligarhii.
De la New York, unde se afla cu ocazia Adunării Generale, Volodimir Zelenski a promis un „răspuns puternic” la tentativa de asasinat asupra consilierului şi prietenului său apropiat Serhii Şefir, 57 de ani,  Mai mult, preşedintele ucrainean a insistat că va continua lupta „împotriva criminalităţii şi a grupurilor financiare influente”. 
Zelenski spune că nu ştie cine s-a aflat în spatele atacului, dar a vorbit despre implicarea unor „puteri interne sau externe”.
„Sincer, nu ştiu cine se află în spatele acestui atac. Cine sunt aceste puteri? Poate sunt interne, poate externe. Să-mi dai bună ziua cu focuri de armă din pădure ţintite spre maşina prietenului meu înseamnă slăbiciune”, a declarat el, la New York.

SURSĂ ARTICOL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *