Ucrainenii sărbătoresc „Ziua Unităţii” sub spectrul incertitudinii

Şaizeci şi şapte de posturi de televiziune – 31 naţionale şi 36 regionale – transmit de la ora 08.00 un program comun, care a început cu imnul Ucrainei, însoţit de imagini din oraşele Odesa, Liov, Kiev, dar şi din Crimeea ocupată de Rusia.

Apoi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a publicat un mesaj video către ţară. „Popor mare al unei mari ţări, bună dimineaţa ţie! Azi e o zi importantă – Ziua Unităţii noastre, a tuturor. Suntem diferiţi, de vârste diferite, genuri diferite, din oraşe diferite, regiuni, meserii diferite, talente diferite, cunoştinţe diferite, limbi, regiuni. Dar suntem uniţi de o singură dorinţă. Să trăim în pace, fericiţi, într-o familie cu copii, cu părinţi. Şi avem tot dreptul să facem asta. Pentru că suntem acasă, în Ucraina, şi nimeni nu ne iubeşte casa noastră aşa cum o facem noi. Şi nimeni, doar noi împreună vom fi în stare să ne protejăm casa noastră”, a spus Zelenski, potrivit „Libertatea”.

„Ziua Unităţii” a fost anunţată pentru 16 februarie după ce surse din cadrul CIA au informat „Der Spiegel” că Rusia pregătea o invazie împotriva Ucrainei pentru acea zi.

Deşi a desfăşurat peste 120.000 de militari la graniţa de est a Ucrainei şi în peninsula Crimeea şi alţii 30.000 în Belarus, Rusia a respins informaţiile că ar pune la cale un nou atac împotriva ţării vecine. În schimb, a cerut „garanţii de securitate” din partea SUA şi NATO, însă solicitările sale au fost considerate „inacceptabile”.

De două zile încoace, Rusia tot anunţă retrageri de trupe de la graniţă. În plus, susţine că îşi va retrage şi militarii din Belarus.

Însă aceste anunţuri contrastează cu noii paşi făcuţi de Moscova pentru destrămarea Ucrainei, Duma de Stat adoptând marţi o rezoluţie în care îi solicită preşedintelui rus Vladimir Putin să recunoască independenţa regiunilor ucrainene Doneţk şi Luhansk.

„Sunt poate semne încurajatoare, dar pe de altă parte sunt şi semne îngrijorătoare. Rusia se joacă. Într-o zi ne spune că este posibil orice, că va reveni la masa negocierilor, iar în altă zi trimite o escadră în Marea Neagră”, a comentat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, în legătură cu anunţul cu privire la retragerea parţială din Crimeea.

SURSĂ ARTICOL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *