Un militar român a murit în urma noii explozii de la Kabul. Sunt 10 morți și 40 de răniți.

Un militar român a fost ucis într-un atentat terorist petrecut la Kabul, joi, la 11:40. Atacul vine la 3 zile după explozia produsă în Cartierul verde, în urma căreia un român a murit şi un altul a fost rănit. Ambii erau angajaţi ai Ambasadei României.

Atentatul de joi a avut loc în centrul capitalei afgane, într-o zonă în care se afla sediul Ambasadei Statelor Unite, dar şi alte reprezentanţe diplomatice. Potrivit primelor informaţii, cel puţin 10 oameni au fost ucişi şi alţi 40 au fost răniţi.

Militarul roman se afla într-o misiune mixtă de patrulare. Explozia a fost provocată în mijlocul unei intersecţii, de o maşină încărcată cu explozibili. Atentatul a fost deja revendicat de talibani, care se afla chiar în aceste zile în negocieri avansate cu Statele Unite, privind o eventuală retragere a militarilor americani din Afganistan.

UPDATE – Ministrul Apărării Naționale, Gabriel-Beniamin Leș, a declarat, pentru Știrile Pro TV, că soldatul român decedat la datorie joi, la Kabul, se afla de doar trei luni în Afganistan.

Potrivit acestuia, soldatul conducea unul dintre vehiculele afectate de explozia unei maşini-capcană și că nu mai sunt alți români implicați în incident.

“Avem confirmată și identitatea și faptul că este vorba despre un soldat român. Conducea un autovehicul, știm că era în Green Zone, unde s-a întâmplat și cealaltă nenorocire în urmă cu 2 zile. Era într-o misiune obișnuită de patrulare. Sunt cel puțin 10 decedați la acest moment, dar nu mai este niciun român. Era un om extraordinar, din păcate prea tânăr ca să putem vorbi de decesul lui. Era în Afganistan de câteva luni, dar a mai fost și în alte teatre de luptă”, a precizat ministrul.

UPDATE – Ministerul Apărării Naționale a transmis, joi, într-un comunicat, că militarul român mort în urma exploziei de la Kabul se afla în timpul executării unei misiuni de patrulare mixtă în apropiere de Green Zone.

“Un militar român şi-a pierdut viaţa astăzi, 5 septembrie, în jurul orei 11.40, ora României, în Afganistan, în timpul executării unei misiuni de patrulare mixtă în apropiere de Green Zone din Kabul. Informații suplimentare referitoare la identitatea militarului vor fi difuzate după anunțarea familiei acestuia, conform procedurilor în vigoare. Conducerea Ministerului Apărării Naţionale își exprimă regretul pentru moartea militarului român și este alături de familia îndoliată”, se arată în comunicatul MAE.

 UPDATE – Premierul Viorica Dăncilă confirmă moartea unui soldat român în atentatul de joi, de la Kabul, transmițând un mesaj de condoleanțe familiei acestuia.

“Condoleanțe familiei soldatului român căzut astăzi la Kabul și tuturor celor care au pierdut pe cineva. Este încă o tragedie, încă un eveniment cumplit care ne îndurerează, ne zdruncină, dar ne și obligă, în egală măsură, să continuăm să condamnăm și să luptăm cu toate forțele împotriva terorismului, acest flagel menit să semene ură și teamă.

Sunt cu sufletul alături de cei aflați în durere și reiterez ferm sprijinul Guvernului României pentru acțiunile de instaurare a păcii și stabilității în Afganistan”, a scris Dăncilă pe Facebook. 

UPDATE – Militanţii talibani au revendicat responsabilitatea pentru atentatul sinucigaş cu maşină-capcană din Kabul care a vizat un punct de control din apropierea cartierului general al misiunii Resolute Support a NATO şi care s-a soldat cu cel puţin 5 morţi şi 35 de răniţi.

sursa:www.stirileprotv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *