Un nou scandal din cauza Brexitului. Franţa ameninţă că va opri alimentarea cu electricitate a unei insule din Canalul Mânecii

„Inadmisibil”, a declarat marţi ministrul francez al Mărilor, Annick Girardin, denunţând astfel noile condiţii de pescuit impuse conaţionalilor săi în apele Insulei Jersey.

Ca măsură de retorsiune, avertizează Girardin, Franţa ar putea să oprească alimentarea cu electricitate a insulei din Canalul Mânecii situate la 22 de kilometri de coastele franceze.

Parisul este pregătit să ia această măsură de retorsiune dacă autorităţile britanice vor continua să restrângă accesul pescarilor francezi, a insistat ministrul Annick Girardin.

Potrivit lui Girardin, Regatul Unit a publicat vineri o listă cu 41 de nave franceze autorizate să pescuiască de sâmbătă în apele Jersey. Dar această listă include cerinţe noi, „care nu au fost discutate şi notificate” în cadrul acordului de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Ministerul francez al Mărilor a semnalat Bruxellesului noile cerinţe şi aşteaptă lămuriri din partea autorităţilor britanice.

Contactat de AFP, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că „orice nouă condiţie” trebuie „notificată în prealabil”. „În plus, condiţiile nu pot să fie discriminatorii faţă de pescarii noştri”, a adăugat el, precizând că Executivul european a contactat Londra în acest dosar. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *