Un reprezentant al Rusiei la ONU ironizează diplomaţia britanică: „Nu este bună de nimic”
„Este mereu loc de diplomaţie, însă, sincer, noi nu avem încredere în diplomaţia britanică”, a declarat la Sky News adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU, Dmitri Polianski.
„Eu nu vreau să ofensez pe nimeni, mai ales pe bunii mei preteni diplomaţi britanici, dar, într-adevăr, nu au cu ce rezultate să se laude”, a insistat el, potrivit AFP.
Relaţiile Londrei cu Moscova se află la cel mai scăzut nivel după otrăvirea unui fost dublu agent rus, Serghei Skripal, şi a fiicei acestuia, Iulia, în Anglia, în 2018.
Rusia a dezminţit orice implicare în acest dosar, însă cazul a condus la o criză diplomatică între cele două ţări.
În privinţa Ucrainei, Boris Johnson a apreciat marţi, într-o vizită la Kiev, că există un „pericol clar” şi „iminent” al unei intervenţii militare a Rusiei, care a desfăşurat peste 100.000 de militari la frontiera cu ţara vecină.
Boris Johnson a îndemnat Moscova „să dea înapoi” şi a avertizat că o invazie a Ucrainei ar fi „un dezastru pentru Rusia şi pentru lume”.
Londra a cerut în mai multe rânduri Rusiei să intre pe calea diplomatică, un apel pe care Boris Johnson urmează să-l reitereze în convorbirea sa la telefon programată pentru miercuri cu Vladimir Putin.
Potrivit lui Dmitri Polianski, Occidentul exagerează numărul militarilor ruşi desfăşuraţi la frontiera cu Ucraina.
„Acum sunt deja 130.000”, a declarat el la Sky News, iar „ieri erau 100.000”, a declarat el ironic.
„Nu ştiu de unde iau cifrele astea şi n-am absolut nicio încredere în datele spionajului american şi britanic”, a declarat adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU.
Vorbind despre discuţia
dintre Putin şi Johnson, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a
declarat că preşedintele rus este dispus să discute şi cu „derutaţii”.
Deloc surprinzător, Vladimir Putin a susţinut marţi că nu vrea să atace Ucraina, ci dimpotrivă, Statele Unite se folosesc de Ucraina ca pe un instrument prin care să antreneze Rusia într-un „conflict armat”.