Upgrade Romania – Marile proiecte de investiţii din 2019
Am participat astăzi la prima ediţie a conferinţei „Upgrade Romania – Marile proiecte de investiţii din 2019”, prilej cu care am adus la cunoștința invitaților că am reușit, pentru prima dată după 1989, să redeschidem activitatea de minierit pentru un obiectiv închis și ecologizat.
Este vorba despre perimetrul minier Jolotca, din județul Harghita, unde o societate din portofoliul Ministerului Economiei – Radioactiv Mineral Măgurele a redeschis 3 din cele 6 galerii cuprinse în program, urmând ca și restul de 3 galerii să fie eliberate, execuția fiind îngreunată de condițiile meteo.
De ce este acest lucru important? Societatea Radioactiv Mineral se ocupă cu resurse rare cu metale rare, disperse și minereu polimetalic. Sunt acele resurse critice, pentru care nu este asigurat consum la nivel mondial. Sunt nu doar metale rare, ci extrem de rare, care sunt folosite în înalta tehnologie. Pentru ele, cerea depășește cu foarte mult producția. Ele practic sunt vândute înainte să fie exploatate.
La Jolotca, acolo unde am redeschis galeriile și unde Radioactiv Mineral revine în activitatea de minierit după o pauză de 19 ani, potrivit datelor neoficiale, avem singurul zăcământ din Europa de Europiu și Disprosiu, niște elemente deosebit de rare, care sunt folosite în aliaje pentru superconductori sau în stabilizatori pentru bateriile electrice, ca să dau câteva exemple.
Galeriile sunt în prezent scoase la suprafață, urmează bilanțul de resurse și apoi trecerea în exploatare, ceea ce se va putea întâmpla în 2-3 ani.
Aceste resurse rare pot să fie bazele nu doar a reindustrializării României, dar pot să pună România pe harta lumii, așa cum doar industria IT a făcut-o. Pentru că aceste resurse rare atrag după ele industria. Fabricile pot să vină să producă într-o țară care are astfel de resurse extrem de căutate, mai ales dacă avem și o politică economică care să sprijine investițiile.
Să vă dau un exemplu concret: cobaltul, unde tot cu această societate din portofoliul Ministerului lucrăm. Există foarte puține țări în toată lumea care dețin cobalt în cantități industriale, printre ele Rusia, China și Congo.
România ar putea fi a una dintre țările care deține cobalt în cantități sufieciente care să ne permită să avem o poziție specială prin care să securizăm un loc important în clasamentul țărilor în care Alianța Europeană a Bateriilor vrea să construiască 40 de giga fabrici în care să producă baterii industriale.
Aceste fabrici de baterii vor avea un impact decisiv în profilul economiei naționale, prin dezvoltarea industriilor avansate.
Construirea unei fabrici de baterii în România, o investiție accesibilă, de cel puțin 50 de milioane de euro, pentru care se pot găsi scheme de finanțare care să nu greveze bugetul de stat, permite implementarea în țara noastră a modelului economic 4.0, adică a economiei viitorului, cu impact de miliarde de euro în valoare adăugată și în venituri.
Iar România are toate datele pentru a fi un jucător deosebit de important pe piața bateriilor: avem resurse de cobalt și grafit, avem o industrie de automotive puternică și dezvoltată, avem specialiști IT, deci putem asigura toate nișele acestui sector economic.
Acestea sunt marile proiecte de investiții despre care vreau să vă vorbesc astăzi: putem să folosim aceste resurse rare, pe care să le exploatăm, și pe care, în loc să le vindem, le folosim ca să atragem mari proiecte de investiții.
Dialogul cu potențialii investitori ar putea arăta astfel: Noi, avem cobalt mult în România. Dumneavoastră doriți să faceți baterii, foarte bine. În loc să vă vindem cobalt sau grafit, vă propunem să facem o fabrică împreună în România.
De asta am propus un nou model economic la nivelul Ministerului: haideți să exploatăm inteligent resursele naturale ale României. Haideți să încercăm să facem metalurgie în România, nu doar să vindem concentrat de cupru spre China. Haideți să redeschidem perimetre miniere pentru că în anul 2019 avem altă tehnologie decât în anii ’80 sau ’90, iar solul românesc are bogății foarte importante care pur și simplu sunt trecute cu vederea.
Sigur, pentru toate acestea avem nevoie și de sprijinul Ministerului de Finanțe, pentru a putea asigura fondurile necesare, avem nevoie și de sprijinul Ministerului Transporturilor, pentru a avea argumente, nu doar scuze în fața investitorilor și putem lucra împreună și cu Ministerul Dezvoltării pentru a putea stopa depopularea ruralului sau micului urban din România. NICULAE BĂDĂLĂU MINISTRUL ECONOMIEI