USR contestă la CCR numirile din Consiliul Legislativ, inclusiv pe cea a propriului senator, Edward Dircă

USR a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională pentru invalidarea numirilor făcute marți de Parlament, întrucât candidații nu au întrunit numărul de voturi cerut de lege. Este vorba de social – democratul Florin Iordache, ales preşedinte al Consiliului Legislativ, și senatorul USR, Edward Dircă, ales șef al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare din cadrul aceluiași Consiliu.

Plenul Parlamentului a decis, marți seara, numirea lui Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ, cu 185 de voturi pentru şi 43 contra. De aceeași largă majoritatea a beneficiat și George Edward Dircă, respectiv de 174 de voturi pentru și doar 17, contra.

Cele două funcții rămăseseră vacante după demisiile lui Şerban Iliescu, fostul preşedinte al Consiliului Legislativ, și a lui Gheorghe Popescu, șeful Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare.

USR contestă deciziile

„Legea prevede că numirea președintelui și a președinților de secții se face cu votul majorității deputaților și senatorilor. Această sintagmă tehnică înseamnă că trebuie 50%+1 din votul TUTUROR parlamentarilor, nu doar al celor prezenți, mai precis numirile trebuie făcute în parlamentul actual cu 233 de voturi, cel puțin”, susține Dan Barna, președintele USR, în postarea de pe Facebook. În ambele cazuri, prezența a fost mai mică.

Întrebat cum comentează faptul că USR contestă inclusiv numirea sa, senatorul USR Edward Dircă a spus că nu este el, propriu-zis, vizat.

„E contestată procedura, nu numirea mea. Se reclamă că anumite chestiuni au fost în neregulă și nu s-a calculat în mod corect cvorumul, nu numirea mea. Eu, în continuare, am un plan pentru care am candidat la Consiliul Legislativ”, ne-a declarat Dircă.

USR a anunțat că va depune și un proiect de lege de limitare a mandatelor la Consiliul Legislativ, precum și o procedură de revocare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *