Vaccinarea, obligatorie în Austria pentru persoanele peste 18 ani. Ce amenzi riscă cei care nu se imunizează
Autoritățile din tot mai multe state europene impun măsuri noi în fața creșterii numărului de cazuri Covid-19 din valul cinci al pandemiei. Vaccinarea a devenit obligatorie în Austria pentru persoanele peste 18 ani. Statul a pregătit și sancțiuni aspre pentru cetățenii care nu se vor supune regulilor. Ce amenzi riscă cei care nu se imunizează.
Update 20 ianuarie 2022. Parlamentarii australieni au votat cu o majoritate importantă legea vaccinării obligatorii pentru adulți, care va intra în vigoare la 1 februarie. Actul normativ trebuie aprobat de către Consiliul Federal, însă legislația are șanse foarte mari să devină prima reglementare de acest fel din Europa.
Legea care impune vaccinarea obligatorie pentru persoanele cu vârste de peste 18 ani, a fost adoptată de către Camera Inferioară a Parlamentului austriac cu 137 de voturi “pentru” și 33 “împotrivă”. Votul final va fi stabilit de Consiliul Federal (Camera Superioară), urmând apoi ca legea să fie promulgată de președinte.
Conform noilor reglementări, actul normativ ar stabili o perioadă de o lună și jumătate, timp în care cetățenii austrieci se vor putea vaccina. Din 15 martie, autoritățile vor putea trece la verificarea și amendarea, cu până la 600 de euro, a celor care nu se vaccinează. De această lege sunt scutite persoanele care au trecut prin Covid-19, femeile însărcinate precum și cele care au motive medicale.
Știrea inițială
Vaccinarea devine obligatorie în Austria
Un scenariu intens discutat, contestat cu vehemență de un număr mare de persoane, este pe cale să devină realitate într-o țară europeană. Vaccinarea va fi obligatorie în Austria pentru toți cei cu vârsta mai mare de 18 ani.
Anunțul a fost făcut, duminică, de cancelarul Karl Nehammer. Potrivit acestuia, măsura va fi impusă de la începutul lunii februarie și va cuprinde și o fază de adaptare, ce le-ar acorda timp reticenților să se imunizeze până la jumătatea lunii martie.
„Aşa cum era prevăzut, vom face vaccinarea obligatorie de la începutul lui februarie pentru cei de peste 18 ani”, a declarat la Viena, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful conservator al guvernului, care conduce ţara împreună cu ecologiştii, scrie AFP.
Înainte ca decizia să fie luată, au avut loc dezbateri intense în Parlament în jurul acestui proiect, în contextul în care 78,5% din populaţia eligibilă este vaccinată în acest moment cu schema completă.
„Este un proiect sensibil, dar conform Constituţiei, și care necesită o fază de adaptare, menită să le permită celor reticenți să se vaccineze până la jumătatea lui martie.
După aceea vor fi efectuate controale şi a nu fi vaccinat va reprezenta un delict pasibil de sancţiuni financiare între 600 şi 3.600 de euro, în caz de recidivă”, a adăugat acesta.
Autoritățile din Austria luaseră în calcul chiar și obligativitatea vaccinării minorilor cu vârste de peste 14 ani, însă ideea a fost abandonată, doar adulții urmând să fie vizați de măsură.
În Germania, un proiect similar, apărat de noul cancelar social-democrat Olaf Scholz, ar putea fi dezbătut în Bundestag la sfârşitul lui ianuarie.
Ce excepții au fost stabilite
Măsura a fost justificată de reprezentanții Guvernului austriac prin aglomerarea spitalelor şi din dorinţa de a atinge o rată de vaccinare de 90%, care ar permite, potrivit experţilor săi, atingerea unei imunităţi colective.
Măsura dispune de o largă majoritate în cameră, unde conservatorii şi Verzii, dar şi social-democraţii şi liberali susţin textul. Numai extrema dreaptă este împotrivă, în numele protejării libertăţilor individuale.
Există însă și câteva categorii de persoane exceptate de la vaccinarea obligatorie. Este vorba despre femeile însărcinate şi toate persoanele care nu pot fi vaccinate din motive medicale. Sesizarea acestor excepţii în registrul naţional al vaccinărilor nu va fi posibilă decât începând in aprilie, a avertizat organismul însărcinat cu colectarea datelor.