Vești proaste. Deprecierea leului va antrena un val de scumpiri

Actuala criză guvernamentală și deprecierea cursului valutar vor duce la prețuri mai mari la carne și pâine, dar și la legume și fructe, a apreciat președintele Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoș Frumosu, în direct la postul de televiziune Antena3.

Contactat de moderatoarea emisiunii News Magazine, Mihaela Bâzilă, care l-a rugat să estimeze cam care ar fi procentul de scumpire la produsele alimentare, Dragoș Frumosu a recunoscut că „este greu să dau un procent acum, dar este cert că această criză politică din România și deprecierea cursului valutar va influența foarte mult costurile și prețurile produselor alimentare”.

El a explicat că se importă o cantitate foarte mare de carne de porc, fiind consumatori recunoscuți, undeva la 85 spre 90%, procent care se datorează pestei porcine din România. ”Pe de altă parte, vom importa grâu de panificație neavând capacitatea și nici posibilitățile financiare să aprovizionăm societățile de morărit și panificație cu materie primă de la o recoltă la alta – am exportat toată cantitatea de grâu, acum vom importa cantitate de grâu necesară pentru perioadă următoare și influența cursului valutar se va vedea. Se scumpește pâinea, sigur că da”, a subliniat Dragoș Frumosu.

”Importăm legume și fructe de la sfârșitul lui octombrie și până undeva la sfârșitul lui martie, deci prin aceste importuri, fie că discutăm despre euro, fie că discutăm despre dolar, prețul va fi influențat și, având doar câțiva jucători pe piață, vor profita de această situație”, a adăugat el.

Cotaţiile pentru Euro şi dolar au atins cele mai mari niveluri din istorie. Conform cursului valutar publicat vineri de Banca Națională a României, moneda europeană a urcat la 4,8026 lei, acesta fiind cel mai mare nivel anunţat vreodată de BNR. Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a crescut de la 4,4307 lei la 4,4462 lei. Și preţul gramului de aur a crescut, ajungând, vineri, la 233,5122 lei – un nivel record.

sursa:dcbsiness.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *