VICTIMELE PROTOCOALELOR VOR PUTEA CERE DAUNE

Exclusiv: proiectul de lege propus de liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu, presedintele PSD Liviu Dragnea si deputatul PSD Mircea Draghici privind declasificarea Hotararii CSAT care a stat la baza protocoalelor ilegale SRI-PICCJ-ICCJ: “Persoanele vatamate au posibilitatea, in termen de 6 luni, sa se adreseze instantelor pentru constatarea incalcarii drepturilor si libertatilor fundamentale si repararea prejudiciului suferit” (Proiectul)

Dupa publicarea odioaselor protocoale SRI-PICCJ, SRI-PICCJ-ICCJ si SRI-CSM, in sfarsit se face inca un pas pentru demantelarea totala a Statului Paralel. Liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu (foto 1 dreapta), presedintele PSD Liviu Dragnea (foto 2 stanga) si deputatul PSD Mircea Draghici (foto 2) au depus in Parlamentul Romaniei un proiect de lege care, in cazul in care va fi adoptat, va oferi extrem de multe raspunsuri si va clarifica modul in care au ajuns sa fie incheiate protocoalele secrete care au pus Justitia la cheremul SRI.

Astfel, Tariceanu, Dragnea si Draghici au propus un proiect de lege privind declasificarea Hotararii CSAT nr. 17/2005 privind combaterea coruptiei, fraudei si spalarii banilorEste o hotarare care a stat la baza incheierii protocoalelor dintre servicii si institutiile din sistemul judiciar. Protocoale ilegale, in conditiile in o hotarare CSAT nu tine loc de legeDe altfel, proiectul lui Tariceanu, Dragnea si Draghici stabileste declasificarea tuturor documentelor incheiate in baza Hotararii CSAT 17/2005, deci a tuturor protocoalelor secrete.

Foarte important: in momentul intrarii in vigoare a acestei legii, protocoalele parafate in baza Hotararii CSAT care se va declasifica isi vor inceta automat efectele. Si mai important este insa, din punctul nostru de vedere, un alt articol din proiectul de lege. Si anume acela care da posibilitatea victimelor protocoalelor secrete dintre servicii si institutiile din sistemul judiciar sa se adreseze instantelor pentru a li se constata ca incalcarea drepturilor si libertatilor fundamentale si pentru a li se repara prejudiciul suferit. Deci, vor putea cere inclusiv daune.

Iata expunerea de motive a proiectului de lege propus de presedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu, presedintelui PSD Liviu Dragnea si al deputatului PSD Mircea Draghici:

In calitate de reprezentant suprem al poporului, Parlamentul are abilitarea constitutionala de a examina si de a se informa asupra problemelor sociale care pot intra pe agenda sa legislativa. O astfel de problema este legalitatea incheierii unor protocoale secrete de catre Serviciul Roman de Informatii cu Directia Nationala Anticoruptie, precum si cu alte structuri ale sistemului judiciar. Actul de guvernare, in care sunt cuprinse si procedurile penale de care depind libertatea, accesul la justitie, dreptul la aparare, respectarea vietii private etc, trebuie sa se desfasoare in concordanta cu dispozitiile constitutionale si legale, precum si cu valorile si principiile statului de drept. incheierea unor astfel de protocoale secrete afecteaza grav chiar esenta statului de drept, incalcand principiul cooperarii loiale intre autoritatile statului, afirmat de Constitutiei.

Respectarea procedurilor penale in toate fazele urmaririi si procesului penal propriu-zis, fara a se incalca drepturile si libertatile celor care sunt cercetati sau judecati penal este esentiala pentru functionarea unui stat de drept. Protocolul incheiat de SRI cu DNA contine prevederi care adauga la Codul de procedura penala. Este inadmisibila incheierea unor astfel de protocoale, prin care se stabilesc, cu litera de lege, masuri sau proceduri de urmarire penala de natura celor prevazute in Codul de procedura penala.

Una dintre valorile esentiale ale sistemului judiciar este independenta judecatorilor si procurorilor, Parlamentul fiind indreptatit sa dezbata orice probleme de natura sa afecteze aceasta independenta. Protocolul secret intre SRI si DNA, precum si alte asemenea protocoale incheiate de SRI cu CSM, Curti de Apel, parchete incalca grav independenta judecatorilor si procurorilor. intarirea si respectarea independentei magistratilor reprezinta o problema de politica penala, iar Parlamentul ca reprezentant suprem al natiunii este indreptatit sa cunoasca modul in care se aplica aceasta independenta.

Protocoalele au dus la grave abuzuri si la incalcarea unor drepturi constitutionale ale persoanelor aflate in urmarire penala sau inculpate in procese penale. Nu putini cetateni au fost condamnati penal in baza unor probe culese si administrate potrivit acestor protocoale secrete. Neavand acces la materialul probator adunat de procuror prin inregistrari secrete efectuate ilegal de organele de cercetare penala speciale (apartinand SRI), persoanele inculpate nu s-au putut apara in fata judecatorilor si nu au avut parte de un proces echitabil. In acest fel, li s-au incalcat drepturi recunoscute de Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si consacrate prin jurisprudenta CEDO.

Prin desecretizarea unor protocoale intre SRI si structuri ale sistemului judiciar s-a creat o imagine publica grava, de natura sa afecteze increderea cetatenilor in actul de justitie, dar si in capacitatea statului roman de a gestiona actul de justitie sociala, in cadrul constitutional existent.

De aceea, Parlamentul este obligat, de mandatul sau reprezentativ, sa ia atitudine, in numele cetatenilor ale caror drepturi au fost incalcate si in numele cetatenilor ale caror drepturi ar putea fi incalcate in continuare, daca protocoalele nu ar fi denuntate ferm. Este o problema sociala grava, care poate pune sub semnul intrebarii caracterul democratic al statului roman, precum si caracterul sau ca stat de drept.

Avand in vedere cele prezentate mai sus, am initiat prezenta propunere legislativa care prevede, prin derogare de la prevederile art. 24 din Legea nr. 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate, declasificarea Hotararii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii nr. 17/2005 privind combaterea coruptiei, fraudei si spalarii banilor, precum si a tuturor documentelor care contin informatii clasificate in baza acesteia. Astfel, la data intrarii in vigoare a legii, aceste documentele vor fi declasificate de drept, fara a mai fi necesara o alta procedura, devenind astfel informatie de interes public si nu mai produc efecte de orice natura.

Comisia comuna permanenta a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI va centraliza aceste documente si le va pune la dispozitia persoanelor interesate. Acest drept se exercita la cerere si consta in studierea nemijlocita a documentelor şi eliberarea de copii de pe acestea.

Propunerea legislativa mai prevede ca, persoanele care se considera vatamate intr-un drept ori intr-un interes legitim de efectele produse de documentele declasificate au posibilitatea, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a legii, sa se adreseze instantelor, cu actiuni in revizuire, pretentii, raspundere civila delictuala, pentru constatarea incalcarii drepturilor si libertatilor fundamentale şi repararea prejudiciului suferit.

In sensul celor prezentate mai sus, depunem Propunerea legislativa privind declasificarea unor documente, pentru dezbatere si adoptare, in procedura de urgenta”.

Iata proiectul de lege propus de presedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu, presedintelui PSD Liviu Dragnea si al deputatului PSD Mircea Draghici:

Sursa: www.luju.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *