VIDEO Ministrul Vela, declaraţie controversată: „Sunaţi la 112 dacă cineva nu are mască şi strănută“

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a vorbit luni seară, pe canalul de Youtube al lui George Buhnici, despre amenzile pe care autorităţile le vor aplica cetăţenilor după data de 15 mai, când România va ieşi din starea de urgenţă, făcând o afirmaţie controversată legată de oamenii fără mască. Ministrul a spus că dacă cineva vede un om fără mască și strănutând, atunci să sune la 112, relatează Adevărul.

George Buhnici: „Dacă vedem pe cineva lângă noi în metrou fără mască şi strănutând? Poate face o glumă proastă sau poate fi infectat. Ce facem noi în momentul acela?“

„În momentul acela sunaţi la 112. La toate gurile de metrou o să avem şi oameni de ordine. Putem suna la 112 instant. Respectivul, daca nu are mască şi strănută poate avea dosar penal, pentru că a avut un comportament care se încadrează în zona penalului şi a contribuit la răspândirea bolilor cu bună ştiinţă. Noi nu intrăm în cazărmi acum. Vom apăra cetăţenii corecţi“, a afirmat ministrul de Interne.

Vedeți declarația ministrului de la minutul 34:

[embedded content]

„Dacă nu aveţi mască, dacă o societate nu îşi decalează programul ca să reducă presiunea de pe transportul public, dacă se face o altă activitate decât cea permisă, să se deschidă un restaurant, o terasă, există măsuri coercitive. Vor fi amenzi şi pentru grupuri mai mari de trei persoane sau pentru un sport de echipă care nu este autorizat”, a precizat Vela în interviul acordat lui George Buhnici.

Ministrul a afirmat că decizia de relaxare a fost luată în contextul în care cetăţenii au arătat că nu îşi mai doresc să stea în casă, iar autorităţile se bazează pe responsabilitatea acestora. „Oamenii au fost responsabili. Măsurătoarea a fost făcută la mijlocul lunii aprilie, de Paşte, si de 1 Mai. Acum în 15 mai nu am înregistrat un boom, o explozie a cazurilor. Suntem într-un platou destul de firesc al situaţiei epidemiologice. În acelaşi timp, există şi o saturaţie, o aşteptare extrem de mare din partea populaţiei. Nu e uşor să ţii copiii în casă, persoanele peste 65 de ani. Sunt două luni în care oamenii au fost eroi”, a declarat ministrul.

În ceea ce priveşte călătoria în mijloacele de transport în comun, Marcel Vela a declarat că cel puţin la metrou vor fi poliţişti care vor veghea ca oamenii să aibă mască. ”Deocamdată, discuţia a fost doar de metrou, nu am avut o discuţie şi cu transportul public în comun. Ţine de autoritaţile locale. Probabil vom gasi soluţii. Încercăm să evaluăm, nu trebuie să militarizăm toată ţara pe ideea că oamenii sunt de rea credinţă. Cred ca se vor linişti când vor vedea că până săptămâna viitoare vom avea şi măsuri coercitive foarte transparente”, a mai spus Vela.

Citește integral în Adevărul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *