Violeta Alexandru: Șomajul tehnic s-ar putea prelungi după 15 mai, în anumite condiții. Firmele cu activitate ar putea primi un sprijin

Ministrul muncii, Violeta Alexandru, a declarat sâmbătă seara la Digi24 că este aproape de o decizie finală în privința șomajului tehnic, prefigurându-se prelungirea acestuia pentru acele sectoare ale economiei în care vor rămâne restricții după data de 15 mai. Decizia va fi luată după noi discuții cu partenerii sociali ai ministerului și va veni în decurs de o săptămână.

Pe de altă parte, Ministerul Muncii lucrează și la un set de măsuri de ajutorare a firmelor care au rezistat crizei și vor să își dezolte activitatea. Violeta Alexandru a spus că și cei care au reușit să își mențină activitatea în parametrii acceptabili, care au făcut eforturi și nu au cerut șomaj tehnic, deci nu au întrerupt activitatea, ar putea beneficia de unele măsuri, „astfel încât și activitatea lor să poată fi apreciată și văzută”.

În cazul în care o companie afectată de criză nu își poate relua activitatea din 15 mai, statul va acoperi o parte din costul salarial.

„Suntem în mijlocul consultărilor, nu am luat o decizie cu privire la aceste domenii, dar vor fi domenii sprijinite într-un mod activ pentru reluarea treptată a activității. Vom vedea dacă această măsură va dura câteva luni sau va fi de mai lungă durată. În primă instanță va fi un sprijin mai consistent, dar acesta va scădea pe măsură ce activitatea acestor compani se va relua. În cazul unei companii care-și poate relua activitatea, sprijinul statului va putea fi sub forma acoperirii unei părți din costul salarial”, a explicat Violeta Alexandru la Digi24.

„Acest sprijin va fi cel mai probabil fix într-un număr de luni imediat după ridicarea măsurilor de restricție, după care acest sprijin se va diminua pe măsură ce activitatea respectivei companii se va redresa și va reveni la normal. Vorbim de companii afectate direct, în primul rând cele care sunt beneficiare ale măsurilor de șomaj tehnic (…) dar și alte companii care pot face proba afectării activității în contextul pandemiei”, a mai sus ministrul Violeta Alexandru.

Editare web: Luana Păvălucă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *