Viorica Dăncilă, față în față cu Klaus Iohannis chiar în ziua moțiunii de cenzură împotriva Guvernului

Președintele Klaus Iohannis și premierul Viorica Dăncilă vor participa, miercuri, la Palatul Cotroceni, la ședința CSAT, unde vor discuta despre Roșia Montană, după ce ministrul Culturii George Ivașcu a solicitat amânarea deciziei privind includerea acesteia în Patrimoniul UNESCO.Chiar dacă inițial nu figura pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), subiectul Roșia Montană a fost inclus pentru dezbaterea în ședința de miercuri, la solicitarea premierului Viorica Dăncilă, potrivit unui răspuns dat de Administrația Prezidențială, pe 13 iunie, la socitarea MEDIAFAX.

„Președintele este preocupat de subiectul Roșia Montană. Subiectul a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței CSAT din 27 iunie”, a adăugat, la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, Președinția.

Pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a CSAT sunt incluse și subiecte referitoare la obiectivele României pentru Summitul NATO de la Bruxelles, din perioada 11 – 12 iulie şi forţele armate ale României care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în anul 2019.

Referitor la subiectul Roșia Montană, ministrul Culturii, George Ivașcu, a solicitat amânarea deciziei privind includerea Roșiei Montane în Patrimoniul UNESCO, motivând că trebuie protejate drepturile statului român în litigiul cu compania Gabriel Resources și că pierderile se pot ridica la 4,4 miliarde de dolari.

Într-o adresă transmisă MAE, pe 30 mai, ministrul Culturii, George Ivașcu, cerea „transmiterea către Secretariatul Convenției Patrimoniului Mondial din cadrul UNESCO a solicitării statului român de a amâna decizia Comitetului Patrimoniului Mondial în cadrul celei de-a 42-a sesiuni, care se va desfășura la Manam, Bahrain, cu privire la înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial a Peisajului Cultural Minier «Roșia Montană» și în vederea protejării drepturilor patrimoniale ale statului român în acest litigiu arbitral”.

Ministrul Culturii a mai menționat, în adresă, că înscrierea localității Roșia Montană în lista Patrimoniului Mondial UNESCO „trebuie să se realizeze în condițiile în care acest sit să nu fie grevat de vreun litigiu”.

„Astfel, reiterăm solicitarea fermă de amânare a luării unei decizii în acest sens”, scria Ivașcu, ministrul Culturii cerând și facilitarea unei întâlniri a unei delegații a Ministerului Culturii cu reprezentanți UNESCO privind acest subiect.

Ulterior, întrebat de MEDIAFAX care ar fi riscurile pentru România, George Ivașcu a spus că daunele se pot ridica la ordinul a miliarde de dolari. „4,4 miliarde de dolari ar fi pierderea și este vorba despre fiecare cetățean în parte care pierde. Deoarece sunt banii statului”, a explicat ministrul Culturii.

„Facem precizarea că, în cursul anului 2017, a fost înființat Comitetul Interministerial pentru facilitarea pregătirii apărării statutului român în dosarul de arbitraj nr. ARB/ 15/ 31 – Roșia Montană, la Ministerul Finanțelor Publice, ministerul care gestioneaza litigiile statului român. În 22 februarie 2018, casa de avocatură care reprezintă statul român a depus apărarea la Curtea de Arbitraj de la Washington pe litigiul în cauză. Astfel, ținând cont și de aspectele patrimoniale sensibile în cauza ICSID (dosarul ARB/15/31), unde România poate pierde suma de 4,37 miliarde de dolari, Guvernul României a solicitat amânarea analizării dosarului depus la UNESCO până la soluționarea litigiului de la Curtea de Arbitraj de la Washington, în vederea protejării patrimoniului național și a intereselor financiare ale statului român”, se arată într-un răspuns la solicitarea MEDIAFAX transmis de Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN).

MEDIAFAX că stoparea procedurii de includere a localităţii Roşia Montană în patrimoniul UNESCO, la cererea Guvernului, este o situaţie inedită, deoarece primise deja recomandare de înscriere în Lista Patrimoniului Mondial.

„Asta a fost instrucțiunea pe care am primit-o, de stopare a dosarului la nivelul la care se ajunsese. El primise deja recomandarea de înscriere în Patrimoniul Mondial, acum câteva săptămâni, iar acest lucru urma să se discute peste câteva săptămâni în Bahrein, la o reuniune mai mare a Patrimoniului Mondial. Instrucțiunea pe care am primit-o de la Ministerul Culturii, prin intermediul Ministerului de Externe, a fost, pe de o parte, stoparea evaluării la nivelul la care se ajunsese și, totodată, organizarea unei întâlniri între o delegație din partea unor ministere de la București și dna Rossler de la Patrimoniul Mondial. Întâlnirea a avut loc chiar în aceste zile la Paris. Patrimoniul Mondial urmează să dea răspuns în câteva zile, pentru că e o situație inedită, adică nu cred că s-a mai întâmplat”, a declarat la momentul respectiv pentru MEDIAFAX Adrian Cioroianu.

Cea de-a 42-a sesiune a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial UNESCO va avea loc în perioada 24 iunie – 4 iulie.

Ministerul Culturii a trimis, pe 4 ianuarie 2017, la UNESCO dosarul „Peisajul Cultural Minier Roşia Montană”, pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *