Acord oficial: Chinezii nu mai au voie să falsifice vinul de Cotnari. Cum se numește în chineză

Vinul românesc de Cotnari a fost inclus pe o listă de 100 de produse europene care vor fi protejate împotriva imitațiilor și a uzurpării, conform unui acord bilateral încheiat de Uniunea Europeană și China.

Oficialii europeni și chinezi au încheiat miercuri negocierile privind un acord bilateral care va proteja 100 de produse din UE și 100 de produse din China împotriva imitațiilor, a anunțat Comisia Europeană prin intermediul unui comunicat.

Astfel, vinul Cotnari, numit în chineză 科特纳里葡萄酒, a fost inclus pe o listă care cuprinde, printre altele, și vinul Jerez (Spania), Beaujolais și Bordeaux (Franța) și Chianti (Italia).

Pe listă mai sunt incluse și brânza Feta din Grecia, whiskey-ul din Irlanda, șampania din Franța și parmezanul, gorgonzola, mozzarella și prosciutto din Italia.

Dintre produsele chinezești, lista include, de exemplu, Pixian Dou Ban (pastă de fasole Pixian), Anji Bai Cha (ceai alb Antji), Panjin Da Mi (orez Panjin) și Anqiu Da Jiang (ghimbir Anqiu).

Comisia Europeană a anunțat că „acest acord este un exemplu de cooperare între Uniunea Europeană și Republica Populară Chineză, reflectând deschiderea și aderarea celor două părți la normele internaționale ca bază pentru relațiile comerciale”.

„Produsele europene cu indicație geografică sunt recunoscute în întreaga lume pentru calitatea lor. Deoarece au încredere în originea și autenticitatea acestor produse, consumatorii sunt dispuși să plătească un preț mai mare, recompensând astfel fermierii. Acest acord este o dovadă a angajamentului nostru de a colabora îndeaproape cu partenerii noștri comerciali, cum ar fi China. Este o victorie pentru ambii semnatari ai acordului, deoarece consolidează relațiile noastre comerciale, aduce beneficii sectoarelor noastre agricole și alimentare, precum și consumatorilor de ambele părți”, a declarat Phil Hogan, comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală.

China este a doua destinație pentru exporturile de produse agroalimentare din UE, care reprezintă o valoare de 12,8 miliarde de euro ( în perioada de 12 luni cuprinsă între septembrie 2018 și august 2019).

Este, de asemenea, a doua destinație a exporturilor UE de produse protejate ca indicații geografice, reprezentând 9 % din valoarea lor, aici fiind incluse vinurile, produsele agroalimentare și băuturile spirtoase, menționează Comisia Europeană.

Comisia Europeană preconizează că acordul va intra în vigoare la sfârșitul anului 2020, după ce este finalizat controlul juridic și se primește aprobarea din partea Parlamentului European și Consiliului European.

După patru ani de la intrarea în vigoare a acordului vor fi adăugate pe listă alte 175 de produse, atât din partea UE cât și din partea Chinei.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *