Brânza unică în lume, făcută într-o peşteră din România. Cât costă un gram

Inspiraţi de spanioli, francezi sau elveţieni, românii au prins curaj, au investit zeci de mii de euro şi au început să facă brânză.

Maturată, ţinută în grote, luni în şir ori învelită în mucegaiuri nobile, marfa se vinde bine chiar dacă nu este ieftină.

Interesant este că unii dintre producători nu au făcut asta din tata-n fiu. Au avut diverse meserii, dar s-au întâlnit în jurul acestei pasiuni.

Producător brânză: “Aici procesăm noi brânza maturată. Asta o ţinem într-o climă adecvată şi de pe uşa asta iese spre magazine!”

Un producător, fost colonel în armată, face, în gospodăria lui într-un tunel special creat, un sortiment de brânză spaniolă: Manchego. Produsă la origine în ţinutul lui Don Quixote, La Mancha, brânz se bucură de succes şi în România.

Bărbatul şi-a început afacerea cu 30.000 de euro, din fonduri proprii. Sortimentul făcut la noi este obţinut din lapte de oaie. O elveţiancă, interesată de reţeta fermierului, doreşte să îşi deschisă şi ea o afacere similară.

Turista din Elveția: “Este bună! E puţin diferită faţă de a noastră, care este mai moale, asta e puţin mai tare!”

Producător de brânză maturată: “Am început să fac acest tip de brânză De La Mancia, îl producem noi, este din lapte de oaie după care este pusă aici la păstrare în beci şi stă la maturat şase luni.”

Sortimentul de brânză care se produce aici ajunge deocamdată doar pe piaţa internă şi costă 50 de lei kilogramul. Laptele provine doar de la fermele de oi din zonă.

Fost angajat la o multinaţională, Adrian Udrea s-a mutat în Mesendorf, în judeţul Braşov, în urmă cu un an. De atunci produce săptămânal, din lapte de vacă, 60 de kilograme de brânză maturată de toate felurile: în vin, în bere, cu piper, chimen sau trufe. Fiecare roată este rezervată de gurmanzi dinainte.

Producător de brânză maturată: “Cea mai mare cerere este pentru brânză de minimum şase luni. În clipa asta nu avem să dăm. O să putem da din cele care se maturează acum şi pe care le vedeţi pe raft. Toată brânză maturata pe care am făcut-o s-a dat până în luna septembrie.”

Un kilogram de brânză care a stat la maturat 3 luni şi cea cu mirodenii costă 80 de lei, iar cea maturată o perioadă mai lungă, 100 de lei.

În judeţul Cluj, în localitatea Țaga, într-o grotă, câţiva fermieri din Transilvania produc celebra brânză de Năsal, cu mucegai alb, pe care o numesc regina brânzeturilor.

Laura Barbu: “Produsele de la Țaga sunt unice în lume, pentru că în această grotă unde sunt ţinute brânzeturile, există o bacterie care ajută la maturare. Creşte doar aici şi se aşază în mod natural pe caş.”

Brânzeturile se ţin la maturat până la 60 de zile pe stelaje de lemn şi, din două în două zile, mucegaiul care se aşează pe ele este înlăturat manual.

Sorina Pop, coordonator fabrică: “Produsele de la noi sunt unice. Noi producem 4 tipuri de brânzeturi care se maturează în diferite perioade. Vindem în toată ţara.”

Preţurile încep de la 35 de lei pentru un kilogram.

sursa : stirileprotv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *