Ana Blandiana: Să nu ne fie teamă! Ne-am reîntors în 1990 sau poate înainte…

Ne-am întors în 1990, numai că în loc de mineri avem galerii de fotbal, scrie Ana Blandiana, pe Facebook. Ultrașii nu bat manifestanții, ci îi compromit, dar jandarmii bat și reprimă, ca în orice dictatură.

Blandiana susține că protestele nu vor convinge banda aflată la conducere să renunțe la putere. Totuși, ele sunt utile. Și ne explică motivele:

”Nu sunt naivă şi nu sunt optimistă. N-am crezut nici o clipă că protestele – cele din ultimul an şi jumătate şi cele de azi – vor face banda ajunsă la conducerea ţării să renunţe la putere. Şi totuşi am fost şi sunt convinsă că protestele sunt importante şi necesare. Şi am luat întotdeauna parte la ele.

Pentru că protestele sunt singurul mijloc de dizolvare a umilinţei, care altfel ne-ar mortifica celula sufletului colectiv pentru alte decenii. Pentru că protestele sunt singurul mod de a ne dovedi că suntem vii şi că nu acceptăm să recădem în „somnul cel de moarte”.

Să nu ne fie teamă: Miraculoasa forţă regeneratoare a protestelor constă în faptul că – iată! – cu cât sunt mai reprimate, cu atât au mai multă dreptate.

In mod evident, în România istoria face marche-arriere. Ne-am reîntors în 1990, doar că, în locul minerilor, sunt folosite galeriile de fotbal, care nu atacă manifestanţii, ci se travestesc în manifestanţi pentru a-i compromite, iar jandarmii, înarmaţi împotriva populaţiei civile cu arme de foc, bat şi reprimă ca în orice dictatură.

Ne-am reântors în 1990, sau poate chiar înainte…”.

Sursa: www.b1.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *