Gaze lacrimogene, mesaje anti PSD şi jandarmi – reportaj dintre protestatari

Zeci de mii de oameni au scandat lozinci antiguvernamentale, şi-au spus nemulţumirile în Piaţa Victoriei – protestul a denaturat în violenţe.

BUCUREŞTI, 10 aug — Sputnik, Georgiana Arsene. Numărul mic de protestatari de la orele prânzului nu prevedea că lucrurile vor lua o întorsătură neaşteptată pentru mulţi români.

Mai exact, ca acțiunea să se transforme într-o confruntare între jandarmi şi protestatari, între aceştia fiind persoane care au instigat în permanenţă şi au transformat manifestaţia într-una tensionată.

Protestul nu a avut propriu zis un lider. Acest lucru se observa din mesajele transmise de oameni — nu exista o voce comună, nu scandau cu toţii un mesaj.

Se remarcă, însă, prezenţa unui număr mare de steaguri ale Statelor Unite ale Americii, unii români înfăşurându-se în ele, alţii agitându-le.

În mijlocul pieţei, protestatarii au pus o urnă de votare, cu ştampilă şi buletine de vot. Spun că vor să strângă zece mii de voturi.

Protest diaspora
© SPUTNIK / GEORGIANA ARSENE
Protest diaspora

Mesajul este unul antiguvernamental — românii sunt întrebaţi dacă doresc demisia Guvernului. „Buletinul” se introduce, apoi, în urna improvizată.

Doi români, soţ şi soţie, trecuţi de prima tinereţe, poartă tricouri negre. Cu un singur mesaj, scris cu alb. Este mesajul extra vehiculat zilele acestea, este obscenitatea ridicată la nivel de atitudine.

Doi bătrâni privesc ceea ce se întâmplă. Femeia stă pe un scaun, în timp ce în jur lucrurile sunt din ce în ce mai dinamice.

Protest diaspora
© SPUTNIK / GEORGIANA ARSENE
Protest diaspora

La gard, oamenii vorbesc cu jandarmii. Filmează. Încearcă să incite, dar nu depăşesc măsura. Îi întreabă de ce au dat cu lacrimogene. Jandarmii spun că au fost provocaţi şi că protestatarii au aruncat cu pietre.

„Noi luptăm şi pentru drepturile voastre!”, strigă, din mulţime, un bărbat înspre jandarmi. Îi întreabă dacă au rate la bancă şi bani să le plătească.

Oamenii legii nu răspund provocărilor, în schimb le explică la modul politicos la întrebări referitoare la motivele acţiunilor lor.

Din când în când, şiruri de oameni ies din rând, cu ochii în lacrimi, acoperindu-şi nasul. Mulţi au venit de acasă cu măşti medicinale.

La rulota din Piaţa Victoriei îşi face apariţia rezistentul Mălin Bot.

Mălin Bot, protestul diasporei
© SPUTNIK / GEORGIANA ARSENE
Mălin Bot, protestul diasporei

E primit cu bucurie de un grup de oameni, printre care şi pensionari. O femeie, probabil pensionară, îmi spune că Bot a lucrat la B1. Îl priveşte ca pe un lider.Bot strigă mesaje la microfon. Surprinzător, oamenii parcă sunt în transă: repetă ceea ce spune rezistentul, ba îi împrumută şi gesturile.

Momentul a fost întrerupt de un nou val de gaze lacrimogene. Oamenii s-au îndepărtat, dar continuă să stea în Piaţa Victoriei.

Trebuie remarcat faptul că, în afara provocatorilor care au dus la apariţia unor momente tensionate, oamenii au protestat paşnic.

Situaţia este în continuare dinamică. Sputnik prezintă în timp real ceea ce se petrece acum în Bucureşti.

Sursa: https://ro.sputnik.md/politics/20180810/21150801/protest-diaspora-sinteza.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *