Aproape 100 de țări dețin drone militare și asta poate schimba modul în care lumea se pregătește pentru un eventual război Citeşte întreaga ştire: Aproape 100 de țări dețin drone militare și asta poate schimba modul în care lumea se pregătește pentru un eventual război

Tehnologia de drone militare s-a răspândit în 95 de țări, o creștere masivă față de cele 60 de țări care dețineau acest tip de tehnologie, în urmă cu aproximativ un deceniu, a dezvăluit un nou raport al Centrului pentru Studiul Dronei.
„Cred că dronele vor fi omniprezente pe câmpurile de luptă, în viitor”, a declarat Dan Gettinger, expert în drone și autor al raportului, pentru Business Insider. El a explicat că această tehnologie contribuie la o evoluție în război, mai ales că nu include piloți. Dan Gettinger, autorul raportului, a identificat 171 de tipuri diferite de vehicule aeriene fără pilot din inventarele active. În întreaga lume, există cel puțin 21.000 de drone în serviciu, dar numărul poate fi semnificativ mai mare. Deoarece această tehnologie se extinde în continuare, SUA și alte țări vor trebui să se gândească clar la impact și la un răspuns adecvat, iar ncidentele recente, precum doborârea unor drone americane de către Iran sau atacurile asupra rafinăriilor din Arabia Saudită, au dat și mai mult de gândit. „Singurul lucru clar este că proliferarea dronei este accelerată. Este probabil să vedem drone prezente în mod cu precădere în evenimentele globale, în special în zonele care sunt considerate a fi zone de tensiune geopolitică”, a declarat Michael Horowitz de la Centrul pentru Noua Securitate Amerciană (CNAS) el, menționând că „vedem acest joc în Golful Persic, Yemen, Ucraina și alte conflicte”.
El a mai spus că este demn de remarcat că printre țările care au acces la tehnologia militară a dronelor, în jur de 20 au drone armate. Dronele, „vedetele” tehnologiei militare la nivel mondial Dronele au toate formele, dimensiunile și nivelurile de sofisticare, devenind instrumente importante și pentru Statul Islamic, talibanii din Afganistan sau rebelii Houthi susținuți de Iran în Yemen. În ultimele luni, dronele militarizate au devenit principalele „vedete” la nivel global, subliniind importanța sistemelor fără pilot. În ultimele săptămâni, au avut loc mai multe lansări de drone militare. Modelul american MQ-25 Stingray, un model cu realimentare aeriană fără pilot, realizat pentru a servi la transportul militarilor americani, și-a încheiat primul zbor. Rusia și-a prezentat noua dronă Okhotnik (Hunter) care a fost concepută pe modelul Su-57, de generația a cincea, un prim pas important către un model fără echipaj
Și China a dezvăluit un model supersonic de spionaj, în timpul pregătirilor pentru sărbătorirea Zilei Naționale. China a fost acuzată, recent, că își face noi echipamente militare cu tehnologie americană. Însă, incidentul care a rămas în mintea tuturor este atacul cu drone asupra rafinăriilor din Arabia Saudită, de la începutul acestei luni, când producția de petrol din Arabia Saudită a fost redusă la jumătate. Acest eveniment a demonstrat că cele mai multe sisteme de apărare aeriană nu sunt concepute pentru a contracara eficient. Atacurile au fost atribuite de SUA Teheranului.
sursa:https://www.libertatea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *