Azi noapte: Evacuare masivă a civililor în nordul Siriei

Evacuarea în masă a mii de oameni din două localităţi siriene din nord-vestul țării a început aseară, a afirmat Observatorul din Siria pentru Drepturile Omului.

Șeful Centrului rus pentru reconcilierea Siriei, generalul Alexei Tsygankov, a declarat miercuri că peste 7 000 de civili au fost evacuați din aşezările asediate din Foua și Kefraya din nordul provinciei Idlib, în baza unui acord între militanți și guvernul sirian.

„Reprezentanții părților ruse și iraniene, în cooperare cu guvernul sirian, au ajuns la un acord cu liderii formațiunilor armate ilegale privind evacuarea civililor din așezările asediate Fua și Kefraya din provincia Idlib. 7.000 de persoane au părăsit aceste localităţi”, a declarat oficialul.

Localităţile populate de șiiţi Foua și Kefraya sunt de mult timp singurele fortăreţe în Idlibul dominat de militanţi, aflate sub controlul guvernului. Acestea, cu o populaţie de aproximativ 20.000 de persoane, au fost asediate din 2013; situația umanitară a devenit îngrozitoare, deoarece convoaiele de ajutor au fost împiedicate să ajungă acolo.

În martie, autoritățile siriene au ajuns la un acord cu fracțiunile armate ale opoziției din țară privind evacuarea civililor din Foua și Kefraya în schimbul evacuării militanților și a familiilor lor din Zabadani și Madaya către Idlib.

Rusia, alături de Iran și Turcia, este un garant al regimului de încetare a focului din Siria. Moscova a ajutat, de asemenea, Damascul, atât prin sprijinirea luptei împotriva grupurilor teroriste, cât și prin acordarea de ajutor umanitar locuitorilor țării cuprinse de criză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *