Carnetul de muncă. Documentul care te ajută la pensionare

Când carnetele de muncă au fost înlocuite, în 2011, cu registrele salariale (Revisal) și adeverințele de vechime, s-a decis ca respectivele carnete să fie înmânate angajaților, ceea ce nu s-a întâmplat însă. Deși importanța acestor documente este foarte mare.

În prezent, dovada vechimii în muncă se face de ani buni pe baza adeverințelor de vechime, pe care salariații le obțin fie de la angajatori, fie de la inspecțiile teritoriale de muncă, în subsidiar și contracost.

Carnetele de muncă au fost desființate acum un deceniu, când a apărut Revisalul (registrul electronic de evidență a salariaților) și planul a fost ca acestea să ajungă la angajați prin intermediul angajatorilor, doar că lucrurile nu au decurs conform planului.

La Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad, spre exemplu, sunt aproape 14.000 de carnete ce așteaptă să fie ridicate de titulari. Unii dintre aceștia sunt plecați străinătate și nu au mai lucrat în țară.

De ce e importantă ridicarea carnetelor? Pentru că pentru perioadele cât aceste carnete au funcționat, adică până la finele lui 2010, ele asigură unica modalitate de a face dovada vechimii în muncă pentru viitorii pensionari. Cei care încă nu au aceste carnete acasă se pot interesa de ridicarea lor la inspectoratul teritorial de muncă din județul în care locuiesc.

sursa:dcbusiness.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *