Cătălin Ivan – PER: Organizarea alegerilor pe 6 decembrie înseamnă crimă cu premeditare

Organizarea alegerilor pe 6 decembrie înseamnă ”crimă cu premeditare”, iar aceasta este o asumare pe care nimeni într-un stat de drept nu ar trebui să o facă, a afirmat marţi fostul europarlamentar Cătălin Ivan, candidat din partea Partidului Ecologist Român pentru Camera Deputaţilor.

Cătălin Ivan

„Data de 6 decembrie este o dată care face din aceste alegeri să fie neconstituţionale din toate punctele de vedere. Pe de o parte, încalcă dreptul nostru ca cetăţeni de a candida şi de a fi aleşi. Este imposibil de participat într-o campanie electorală într-o perioadă de pandemie. (…) În condiţiile actuale, prezenţa la vot, mersul în cabina de vot este un risc major pentru sănătatea tuturor românilor, mulţi dinte ei chiar îşi pun viaţa în pericol dacă se află într-o categorie vulnerabilă. (…) Din punctul nostru de vedere, este obligatorie amânarea alegerilor pentru primăvara anului următor. Organizarea alegerilor în această perioadă este egală cu crimă cu premeditare. Cei care organizează alegeri îşi asumă riscul pierderilor de vieţi omeneşti pentru un scop electoral”, a declarat Cătălin Ivan într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PER, care a adăugat că ziua de 3 noiembrie este o nouă „zi neagră” pentru români, din punct de vedere al numărului de infectări.

Potrivit acestuia, „este evident că organizarea acestor alegeri se va lăsa cu pierderi de vieţi omeneşti”.

„Întrebarea care se pune cinic astăzi este câte vieţi omeneşti valorează un vot? Pentru câte voturi în plus merită să moară astăzi români? Organizarea alegerilor pe 6 decembrie înseamnă crimă cu premeditare, este o asumare pe care nimeni într-o democraţie, nimeni într-un stat de drept normal n-ar trebui să o poată face. De asemenea, Guvernul actual, dar mai ales Parlamentul României – pentru că acolo există o complicitate între partidele parlamentare – se fac vinovaţi de zădărnicirea combaterii pandemiei”, a spus Ivan.

El a menţionat că măsurile luate în această perioadă sunt total contradictorii.

„Se închid şcolile pentru elevi, dar se deschid pentru secţiile de vot. Ai voie sa votezi, n-ai voie să-ţi trimiţi copilul la şcoală. În vara acestui an ni se spunea că, dacă trecem de 3 la mie cazuri de infectaţi, e un dezastru pentru sănătatea publică din România. Suntem deja la 5 la mie şi cu toate acestea alegerile merg mai departe. În toată Europa se introduce carantinarea, în România nu se întâmplă nimic, se merge înainte cu alegerile parlamentare. (…) Aceste alegeri nu au voie să aibă loc pe 6 decembrie, dacă viaţa românilor este mai importantă decât votul. Şi încă sperăm că acest proces electoral se va opri aici şi va fi reluat când totul se va putea desfăşura democratic şi în siguranţă”, a susţinut Cătălin Ivan, scrie Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *