Ce se întâmplă cu pensiile de la 1 septembrie

Pentru începutul toameni sunt anunțate două modificări importante în ceea ce privește pensiile.

Începând cu 1 septembrie se va majora punctul de pensie și pensia minimă cu 10%, față de valoare lor actuală.

O altă modificare este modul de calcul al pensiei minime iar acordarea va fi diferențiată.

Așadar, punctul de pensie se majorează cu 15% ajungând la 1.265 de lei. Despre această creștere s-a discutat și a proft prevăzută încă de anul trecut, când Guvernul odată cu OUG 114/2018 cât și noua lege a pensiilor Legea 127/2019.

În cazul în care în care în urma calculelor pensionarii sa de stat dar și cei militari vor putea beneficia de indemnizația specială pentru pensionari.

Valoare indemnizației crește și ea, de la 640 de lei a 704 lei.

”Beneficiază de indemnizația socială pentru pensionari, pensionarii sistemului public de pensii și pensionarii sistemului militar de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul indemnizației sociale pentru pensionari”, se spune în OUG 6/2009.

Anul viitor, tot de la 1 septembrie, punctul de pensie va suferi o majorare substanțială și va ajunge la 1.775 față de 1.265 cât este acum.

Începând cu anul 2021, când noua lege a pensiilor va intra în vigoare, formula de acordare a pensiilor minime se va modifica. Astfel, aceasta se va acorda diferențiat, în raport cu salariul minim brut și de anii în care a fost plătită contribuția dar nu mai mică de 45% din salariul minim brut.

Sursa:www.dcnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *