Cea mai inteligenta sotie de domnitor s-a nascut in comuna Heresti, judetul Giurgiu

In comuna Heresti, din judetul Giurgiu, s-a nascut in anul 1598 Elina Nastrurel-Herescu. Ea a mai avut doi frati, Udriste, cu doi ani mai mic, consemnat de istoria literaturii romane, si Cazan, despre care informatiile sunt destul de sarace. Elina, asemenea fratelui sau Udriste, a avut o crestere ingrijita, privind instructia si educatia. Cunostea destul de bine limbile greaca si slavona. Inca din copilarie a fost pasionata de literatura, istorie si arta, fiind si o culegatoare de datini si obiceiuri stramosesti.
La numai 14 ani, Elina se casatoreste cu aga Matei din Brancoveni, cel care va deveni domnul Tarii Romanesti – Matei Basarab. Sub influenta sotiei sale, mult iubitoare de credinta stramoseasca si arta, Matei Basarab a ridicat 46 de lacasuri de cult, printre care manastirile Arnota, Caldarusani, Sadova, Maxineni, Cornatel, casa tipografiei din curtea Episcopiei Ramnicului, precum si o serie de biserici: Sarindar din Bucuresti, Sfantul Dumitru din Craiova, Sfintii Imparati si Sfantul Nicolae – Andronesti din Targoviste, Sf. Apostoli din Ploiesti, Sf. Gheorghe din Pitesti. Plina de evlavie fata de sfintele lacasuri, Doamna Elina va ajuta la ridicarea bisericii din localitatea sa natala, Heresti, unul din cel mai monumental sfant lacas din judetul Giurgiu.
Doamna Elina, alaturi de fratele ei, Udriste Nasturel, s-a implicat la introducerea, pentru prima data, a tiparului de carte in Tara Romaneasca, infiintand trei tipografii, la manastirile Govora, Campulung si Dealu. Cei doi frati au colaborat la traducerea cartii Imitatio Christie (Urmarea lui Hristos) din latina in slavona, tiparita la 15 aprilie 1647, careia ii scrie si prefata, semnandu-se cu urmatoarea titulatura: ”Doamnei Elina, stapana Ungrovlahiei, sotia prealuminatului domn si voievod Io Matei Basarab”. In cetatea de scaun Targoviste, din porunca si cheltuiala Principesei Elina, a aparut in1649 Penticostarul slovan care are reprodusa ”Stema Elinei, Doamna lui Matei Voievod”.
”Patroana literaturii romanesti”, cum a numit-o marele Nicolae Iorga, pe Elina Basarab a murit de inima in anul 1653 si a fost inmormantata langa fiul ei, Mateias, mort prematur, la Biserica Domneasca de la Targosiste. Matei Basarab a cerut ca pe piatra funerara sa se aminteasca lunga convietuire avuta impreuna. Si a cerut ca pe piatra de mormant sa i se scrie ”induiosatoarele cuvinte, ca au trait impreuna de doua ori douazeci de ani”. Un an mai tarziu a murit bolnav si domnitorul Matei Basarab, fiind inmormantat langa sotia sa.
Mormintele domnesti au fost pangarite de turci cand acestia au atacat Tara Romaneasca, la scurt timp dupa moartea domnitorului, iar trupurile celor doi au fost stramutate, in 1655, la Arnota.


Emil Talianu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *