Cîmpeanu, despre deschiderea şcolilor: „Este o variantă de compromis, dar care asigură un mediu mai sigur pentru elevi şi profesori“

Invitat duminică seară într-o emisiune la Digi24, ministrul interimar al Educaţiei a amintit şi că, de luni, echipe ale Corpul de control de la minister vor merge în şcoli pentru a verifica raportarea ratei de vaccinare, conform hotnews.ro

Dintre declaraţiile lui Sorin Cîmpeanu:

  • „E un lucru pe care-l asum: prezenţă fizică în şcoli şi gradiniţe. Îmi doresc acest lucru şi voi face tot posibilul pentru prezenţă fizică în şcoli şi grădiniţe. Aş vrea să se înţeleagă bine că, cu şcoli şi grădiniţe închise, acest popor nu va avea un viitor, vom distruge un întreg popor. Şi am responsabilitatea termenilor.
  • Am avut de ales între varianta de a nu deschide nicio grădiniţă şi nicio şcoală multe săptămâni de acum încolo – aceasta a fost ipoteza de la care s-a plecat, să rămână toate în online. Pe de altă parte, cealaltă variantă, să le deschizi pe toate cu prezenţă fizică, ar fi însemnat că negăm pandemia. Trebuia să ai un criteriu de departajare.
  • Este o variantă de compromis, este un criteriu cu foarte multe neajunsuri, dar care asigură un mediu mai sigur pentru elevi şi profesori. Este un criteriu care protejează mai mult profesorii pentru că, dincolo de această efervescenţă exagerată, totuşi medicii spun că cei vaccinaţi contractează şi transmit mai puţin virusul. Deci sunt mai protejaţi profesorii, e un aspect foarte important”.
  • „De vineri 29 octombrie până vineri 5 noiembrie am crescut de la 54% la 68%. Deci iată, a dat rezultate.
  • Vom verifica aceste lucruri, după cum mâine mai multe echipe de control ale Ministerului Educaţiei vor merge în teritoriu pentru a verifica în ce măsură se respectă regulile de protecţie sanitară şi, în al doilea rând, în ce măsură aceste raportări privind rata de vaccinare au fost corecte.
  • Îmi place să cred ca au fost corecte creşterile. Avem semne de întrebare pentru că au fost şi situaţii în care am avut vinerea trecută raportări de 70% şi vinerea asta de 20%. Acolo evident că trebuie verificat.
  • Da, e un compromis. Cum să faci grădiniţă în sistem online. De aceea trebuie evitat.
  • Să nu se înţeleagă greşit, sunt un susţinător al vaccinării, voi face tot posibilul să fim pregătiţi. Dar cât suntem nepregătiţi, online-ul a generat foarte multe pierderi.
  • Rata de vaccinare este un element foarte important, iar de săptămâna viitoare vom avea teste în şcoli. Testele sunt o cale prin care putem evita închiderea şcolilor. Fac apel de pe acum la părinţi să accepte aceste teste, sunt non-invazive, sunt pe bază de salivă. Sunt gratuite şi sunt pentru preşcolari, elevi, profesori, personal didactic şi auxiliar.
  • Vacanţa forţată am acceptat-o cu inima strânsă şi am acceptat maximum două săptămâni pentru că atât poate fi recuperat fără să se piardă nicio zi de cursuri, fără să schimbi datele de Bacalaureat şi Evaluare Naţională.
  • Este, aşa cum am spus, o variantă de compromis, care a fost adoptată doar din motive de siguranţă epidemiologică, nu din motive educaţionale, pentru că din punct de vedere educaţional sunt foarte multe pierderi.”

Sorin Cîmpeanu a fost întrebat şi cum a fost stabilit procentul de 60%, care a fost argumentul pentru fixarea acestui prag.

  • „S-a plecat de la 70% – pragul stabilit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru asigurarea unei imunităţi de grup. 70% ar fi trebuit să ia în considerare şi persoanele trecute prin boală. Având în vedere că este foarte dificil să monitorizezi persoanele trecute prin boală şi ţinând cont de acest lucru, am coborât plafonul de la 70% la 60%, de comun acord cu autorităţile sanitare, înţelegând că este o măsură tranzitorie spre 70% rată de vaccinare”, a explicat el.

SURSĂ ARTICOL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *