Cine deține adevărata putere?
A venit, iarăși, momentul acela în care partidele politice intră în fibrilații, prezintă candidați, realizări, planuri (care mai de care mai utopice) și, bineînțeles, în dulcele stil românesc al politicii ”cu bâta”, revin (în mediul real, dar mai ales în cel virtual) jignirile și acuzațiile la adresa ”dujmanilor” politici. C-așa știm noi, românii, să facem campanie electorală…
În toată acestă ecuație al cărei rezultat trebuie să fie pozitiv pentru toți ”termenii” implicați, cel mai important rol nu revine șefilor de partide, consilierilor ori parlamentarilor… cel mai important rol revine – ați ghicit – primarilor!
De mai bine de 30 de ani, de când ne bucurăm de această democrație neaoșă, cei care fac și desfac mereu în alegeri – locale, parlamentare, prezidențiale – sunt, fără discuție, primarii.
De ce? Simplu! Ca întotdeauna, politicienii mizează pe faptul că marea masă a alegătorilor – cea din mediul rural – are anumite caracteristici (deloc de invidiat): în primul rând, vorbim, aproape fără excepție, despre oameni bătrâni, care nu au nici cea mai mică înclinație spre politică; apoi, – fără a jigni pe nimeni- vorbim de oameni cu nivel slab de pregătire (școala primară ori cel mult 10 clase), care – la fel – nu dau doi bani pe politică, politicieni și promisiunile lor. Cu alte cuvinte, oameni ușor de manipulat.
Toți acești oameni au, însă, inevitabil, nevoie de primar; că e vorba de pământuri, adeverințe, acte… totul trece – la țară- prin mâna primarului.
Așa că, într-un fel, e normal ca primarul să fie cel care decide cam totul într-o comună… inclusiv cu cine ar trebui să voteze oamenii pe care îi ”păstorește”.
Iar ăsta e un aspect pe care îl știu foarte bine toți politicienii, din toate partidele, așa că, în apropierea vreunui tur de alegeri – anul ăsta, mai ”abitir”, că e vorba de TOATE alegerile posibile – cei mai curtați sunt, evident, primarii… cei în funcție! Logic, pentru că, așa cum spuneam mai sus, ei sunt cei care aduc ”grosul” voturilor…
De ani de zile, asta de întâmplă și la Giurgiu… Și tot de ani de zile, sunt primari ce fac un adevărat ”balet” (încurajați, clar, de legile ”amețite”, ce le permit să ”baleieze” între partide); în general, între cele două mari partide : PSD și PNL (că, sincer, de alte partide nu se prea aude prin Giurgiu, în ciuda ”ghioceilor” ce scot capul la lumină acum, în ajun de alegeri).
Iar primarii ăștia ”cu greutate” (adică, cu multe mandate la activ, mandate câștigate tocmai grație acestui ”balet” politic) sunt cei care decid totul în județ…
Interesant este, însă, cum sunt văzuți aceștia de cele două partide despre care vorbeam mai sus; sunt numeroase exemple de astfel de primari ”grei”, care azi sunt la PSD, mâine la PNL și viceversa…
Ei bine, când sunt în PSD, de exemplu, conducerea partidului îi ridică în slăvi: ”Ce realizări mărețe are primarul X din comuna Y! Cum a reușit să ridice comuna!!!” etc etc… La fel se întâmplă și la PNL…
Doar că, atunci când respectivul ”greu” ”se sucește” și pleacă la adversar, imediat se schimbă și opinia oficială a partidului: ”Un nenorocit! Nu a făcut nimic în ăștia ”N” ani de când conduce comuna! Un delator! Un trădător! Nu avem nevoie de astfel de oameni!” etc. etc. etc…
Și, dacă cumva, peste vreo două zile (și asta nu este deloc imposibil sau improbabil), edilul cu pricina revine, aceiași șefi ai partidului revin și ei la ”placa” cu laudele…
Ce verticalitate? Ce oameni onești și corecți? De unde așa ceva în politică?
Iar oamenii de rând, alegătorii, cum s-ar zice, ce ar trebui să înțeleagă din asta? E bun sau nu primarul ăla? Dumnezeu cu mila!
Dar asta nu mai contează… important este ca partidul să ia voturi… multe, multe voturi… și asta depinde acum doar de primari, de-asta baletul politic este în toi în această perioadă; de-asta, primarii sunt cei care dețin adevărata putere în politică.
Până când? În ritmul în care se schimbă politica noastră autohtonă, nu sunt speranțe că se va schimba ceva prea curând…
Noapte bună, România! Dormi liniștită, primarii veghează…