Cine este Nelu Iordache ?

Nelu Iordache, unul dintre afaceriștii care s-au îmbogățit din contracte cu bani publici, e acum inculpat în 6 procese penale, cu prejudicii totale de peste 275 milioane euro. Într-unul dintre dosare, Iordache a fost deja condamnat, în primă instanță, la 6 ani și 3 luni de închisoare.

Acum câțiva ani, când prietenii lui erau la putere și procurorii nu-l deranjau cu nimic, Nelu Iordache era unul dintre cei mai bogați români. Firma sa, Romstrade, ajunsese cel mai mare constructor din România. Brusc, la sfârșitul lui 2012, procurorii și-au dat seama că imperiul lui Iordache era clădit pe fraudă și evaziune. De atunci, Nelu Iordache a fost trimis în judecată în 6 dosare de corupție:
– În decembrie 2017, Nelu Iordache a fost condamnat de Tribunalul București la 6 ani și 3 luni de închisoare într-un dosar privind fraude cu fondurile europene alocate pentru construcţia autostrăzii Nădlac – Arad. Prejudiciul stabilit de DNA în acest dosar a fost de 1,2 miliarde lei (circa 260 milioane euro), din care peste 1,1 miliarde lei a fost doar paguba înregistrată de CNADNR. Recursul în acest dosar se judecă la Curtea de Apel București.
– În noiembrie 2018, Nelu Iordache a fost condamnat de Tribunalul Giurgiu la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru dare de mită. Procurorii DIICOT l-au acuzat că a mituit polițiștii care ar fi trebuit să-l păzească în timp ce se afla în arest la domiciliu. Recursul declarat în acest dosar se judecă la Curtea de Apel București.
– În noiembrie 2016, Nelu Iordache a fost trimis în judecată într-un dosar în care este acuzat că a prejudiciat Poșta Română cu 3.395.286 euro. Dosarul este pe rolul Tribunalului București.
– În iunie 2018, Nelu Iordache a fost trimis în judecată într-un dosar de evaziune fiscală, fiind acuzat că a prejudiciat bugetul de stat cu 23.568.725 lei (circa 5,1 milioane euro). Dosarul este pe rolul Tribunalului București.
– În iulie 2018, Nelu Iordache a fost trimis în judecată într-un alt dosar de evaziune fiscală pentru o pagubă de 8.972.252 lei (echivalentul a 2.1 milioane euro) adusă bugetului de stat. Dosarul este tot pe rolul Tribunalului București.
– În mai 2014, Nelu Iordache a fost trimis în judecată în dosarul Transalpina. Prejudiciul stabilit de DNA în acest dosar este de 22.849.267 lei (4,7 milioane euro). Iordache a fost achitat în primă instanță de Tribunalul București, dar recursul declarat de DNA se judecă la Curtea de Apel.

Publicat de Nicoleta Croitoru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *