Cine stă în spatele perchezițiilor SBU la Centrul Cultural Român din Cernăuți

Președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzache” din Cernăuți presupune că descinderea la sediul organizației a avut loc în urma unui ”semnal” venit de la organizațiile naționaliste locale.

BUCUREȘTI, 12 iun — Sputnik. Președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzache”, Vasile Tărâţeanu a declarat portalului ucrainean molbuk.ua că ofițerii Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) au efectuat percheziții la sesizarea organizației naționaliste ucrainene „Corpul Național”.

Acesta a negat orice acuzații de instigare la separatism și a relatat detalii despre acțiunile întreprinse de ofițerii SBU la sediul organizației.

Potrivit lui, percheziția a avut loc între ora 10:00 și 19:00, implicând 14 colaboratori ai SBU.

„Au primit mandate de la judecător pentru efectuarea percheziției. Au scotocit biblioteca în toate coluțile. Au scos unele cărți și documente din librărie. Au ridicat hărțile”, a povestit liderul comunității românești.

Fiind solicitat să comenteze acuzațiile SBU legate de editarea hărții României Mari, Tărâţeanu a declarat următoarele:

„În acest an se împlinesc 100 de ani de la unificarea ținuturilor românești. De asemenea, Ucraina tot sărbătorește 100 de ani de la unificarea pământurilor ucrainene. Iată de ce nu le este pe plac harta anului 1918. Anume sub pretextul existenței acestei hărți au fost efectuate perchezițiile”.”Au ridicat mai multe cărți, ziare, reviste pe care le editez. Au luat tot tirajul, chiar dacă puteau lua doar un singur exemplar. Au încărcat totul în lăzi. Vor avea de citit un an întreg, însă nu vor găsi nimic”, a spus Vasile Tărâţeanu.

Acesta a negat orice acuzații de separatism aduse organizației pe care o conduce.

„Nimeni nu propagă, nu popularizează schimbarea frontierelor sau separatismul”, a spus președintele Centrului Cultural Român.

Totodată el presupune că toate aceste acțiuni de investigație au fost efectuate la sesizarea organizațiile naționaliste locale.

„Bănuiesc că în spatele acestei acțiuni se află „Corpul Național”, membrii căruia au pichetat anterior sediul nostru, pentru că acuzațiile pe care ni le-au adus ei în timpul acțiunii de protest au fost invocate de ofițerii Serviciului de Securitate al Ucrainei. Dacă nu e adevărat, să ne demonstreze că nu e vorba de o instigare a organizației ultranaționaliste”, a spus Tărâţeanu, adăugând că intenționează să se adreseze cu scrisori structurilor europene.

„Nu suntem o organizație separatistă, ci o organizație culturală. Cred că oamenii trebuie să-și cunoască istoria, cultura. Prin urmare, adevărul este de partea noastră”, a spus Tărâţeanu.

Reamintim că ieri Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a efectuat percheziții la Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzache” din Cernăuți, care este suspectată de incitare la separatism. Ofițerii au ridicat de la sediul organizației hărți ale României interbelice și materiale dedicate sărbătoririi a 100 de ani de la unire.

Ofițeri SBU
© SPUTNIK / ГРИГОРИЙ ВАСИЛЕНКО

În cadrul unui dosar penal, intentat în baza articolului 110 al Codului Penal al Ucrainei, se verifică informațiile cu privire la prezentarea în centrul orașului Cernăuți a unei hărți a României Mari.

Ofițerii de securitate au constatat că hărțile au fost imprimate pentru promovarea aniversării în Ucraina a 100 de ani de la crearea României Mari.

De asemenea, anchetatorii au constatat că membrii ONG-ului au distribuit literatură în care se face apel la restabilirea „adevărului istoric”, prin anularea unor documente internaționale (pactul Ribbentrop-Molotov) și readucerea Bucovinei de Nord, Basarabiei de Nord și Basarabiei de Sud în componența statului român.

Sursa: https://ro.sputnik.md/diaspora/20180612/19794425/perchezitii-sbu-cernauti-hurmuzache.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *