Cod Rutier 2021. Viteza la care rămâi fără permis în localitate şi ce amenzi rişti

Cod Rutier 2021. Cele mai multe accidente rutiere se produc din cauza vitezei excesive. Astfel, Poliția Rutieră este mereu atentă la acest detaliu și îi sancționează pe șoferii care apasă pedala de accelerație mult prea tare. Care este viteza la care rămâi fără permis în localitate şi care sunt amenzile care se dau.

Cod rutier 2021. De la ce viteză se poate rămâne fără permis auto și cât este amenda

Conform Codului Rutier 2021, în cazul în care un șofer depășește viteza legală cu mai mult de 50 de kilometri la oră pe un anumit sector de drum acesta va rămâne fără permisul de conducere pentru o perioadă de 90 de zile.

Mai exact, în cazul în care șoferul auto este surprins de aparatul radar că circulă cu o viteză de 100 de kilometri la oră pe un sector de drum unde limita legală este de cel mult 50 de kilometri la oră, permisul de conducere îi va fi suspendat pentru 90 de zile.

Cat sunt amenzile pentru depasirea vitezei legale
Cat sunt amenzile pentru depasirea vitezei legale

De la ce viteză se poate rămâne fără permis atunci când circuli pe autostradă

La fel se întâmplă și pe autostradă, acolo unde limita legală de viteză este de 130 de kilometri la oră. În situația în care vei fi depistat de aparatul radar circulând cu o viteză de 181 de kilometri la oră, adică 50 de kilometri la oră peste limita legală, vei rămâne fără permisul auto pentru următoarele 90 de zile.

În plus, atunci când șofezi în oraș cu 101 kilometri la oră pe un tronson unde limita este de 50 de kilometri la oră, vei avea parte de același tratament-trei luni fără permis.

Care este limita de viteză pe străduțele dintre blocuri

Șoferii ar trebui să aibă mare grijă atunci când circulă pe străduțele adiacente dintre blocuri. Pe aceste străduțe limita de viteză este de 30 de kilometri la oră, iar dacă te deplasezi cu o viteză de 81 de kilometri la oră, timp în care ești surprins de un echipaj de la ”Rutieră”, polițiștii te vor putea lăsa pieton pentru trei luni.

Potrivit Codului Rutier 2021, amenzile cu care sunt sancționați șoferii români în cazul depășirii limitei legale de viteză cu 10 km/h și până la peste 50 km/h sunt cuprinse între 290 și 2.900 de lei. În plus, conducătorii auto care calcă pe bec vor fi penalizați cu 20 de puncte-amendă și vor putea primi puncte de penalizare sau vor rămâne chiar fără permisul de conducere.

Sancțiunile incluse în clasa a IV-a de amenzi tutiere pe care le poți primi în funcție de viteza cu care ai fost înregistrat de aparatul radar:

-10-20 km/h peste viteza maximă admisă – 2-3 puncte-amendă (290 de lei sau 435 lei) + 2 puncte de penalizare;

-21-30 km/h peste viteza maximă admisă – 4-5 puncte-amendă (580 sau 725 lei) + 3 puncte de penalizare;

-31-40 km/h peste viteza maximă admisă – 6-8 puncte-amendă (870 sau 1.160 lei) + 4 puncte de penalizare;

-41-50 km/h peste viteza maximă admisă – 9-20 de puncte-amendă (1.305 sau 2.900 lei)+ 6 puncte de penalizare;

-depășirea vitezei legale cu peste 50 km/h – 9-20 de puncte-amendă (1.305 sau 2.900 lei) + suspendarea permisului pentru o perioadă de 90 de zile.

Amendă pentru viteză prea mică?

Da, șoferii pot fi sancționați de către Poliția Rutieră și dacă circulă cu o viteză mai mică. Șoferii care sunt surprinși circulând în mod nejustificat cu o viteză cu cel puțin 10 kilometri la oră mai mică decât limita minimă impusă de lege pe un anumit sector de drum riscă sancțiuni de 2-3 puncte-amendă, adică între 290 și 435 lei

SURSĂ ARTICOL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *