Transparency International România vrea anchete DNA la instituțiile publice pentru achizițiile directe din timpul coronavirusului

Transparency International România cere DNA și parchetelor să verifice achizițiile făcute în perioada stării de urgență, iar instituțiilor de stat din administrația centrală și locală să le facă publice. Doar așa se va putea înlătura orice bănuială cu privire la fapte de corupție, au comunicat reprezentanții organizației.

„Având în vedere că atât pe plan intern cât şi pe plan internaţional sunt numeroase semne de întrebare şi suspiciuni cu privire la modul în care au fost acordate diverse contracte din fonduri publice sub pretextul stării de urgenţă, Transparency International România solicită administraţiei centrale şi locale să facă publice toate informaţiile privind achiziţiile efectuate în ultimele două luni, cu respectarea legislaţiei în vigoare”, a a transmis Transparency Internațional Romania.

Achizițiile publice directe au nevoie de următoarele documente, potrivit TI Internațional: referat de necesitate, nota justificativă privind alegerea procedurii de atribuire prin achiziţie directă, nota justificativă prin care se estimează valoarea contractului, justificarea opţiunii pentru achiziţia de la operatori economici care nu sunt înregistraţi în SICAP.

„Prin acest exerciţiu de transparenţă, achiziţiile efectuate vor putea fi monitorizate inclusiv de către cetăţenii direct interesaţi de modul în care sunt administrate fondurile publice” au arătat reprezentanții organizației.

În schimb, instituţiile care nu vor răspunde acestui demers, vor da dovadă de opacitate şi de intenţia de a ascunde de cetăţeni anumite decizii luate sub pretextul urgenţei.

„Totodată solicităm instituţiilor cu atribuţii de control şi combatere a corupţiei, precum Curtea de Conturi şi Direcţia Naţională Anticorupţie, să efectueze un control al modului de gestionare a resurselor publice, respectiv să verifice legalitatea achiziţiilor derulate în perioada stării de urgenţă. Transparency International Romania urmăreşte cu deosebită atenţie modul în care instituţiile publice respectă legislaţia în domeniu şi criteriile de transparenţă şi va semnala public neregulile sesizate. Ne alăturăm astfel demersurilor similare derulate la nivelul mişcării globale anticorupţie Transparency International, pentru a semnala vulnerabilităţile şi pentru a creşte responsabilitatea socială, în contextul creşterii riscurilor de corupţie pe fondul pandemiei COVID-19”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *