Un grup de pasionați de gastronomie din Oradea pregătește în fiecare weekend zeci de porții de mâncare pentru medici și personalul care asigură triajul la frontiera Borş

Un grup de pasionaţi de gastronomie din Oradea, între care şi bucătari ai unor restaurante de top, au decis să ajute în această perioadă cum ştiu ei mai bine: cu mâncare delicioasă. De o lună, ei pregătesc şi livrează, în fiecare sfârşit de săptămână, porţii gustoase cadrelor medicale de la Spitalul Municipal şi, mai nou, şi personalului care asigură triajul la frontiera Borş, scrie ebihoreanul.ro.

Ideea de a asigura bucate speciale pentru medici şi personalul medical din linia întâi i-a aparţinut orădeanului Răzvan Chiriac. Bucătar în devenire, Răzvan este iniţiatorul proiectului de gastronomie socială pe care l-a numit „Kreuzet. Poveşti cu gust„. „În cadrul acestuia, găteam deja preparate deosebite pentru câţiva copii aflaţi în plasament familial şi ajutaţi de Asociaţia Amia – Suflet de Copil”, explică acesta.

După ce epidemia s-a extins şi în Bihor, orădeanul a vrut să-i sprijine pe cei care nu au o misiune uşoară în lupta împotriva Covid-19. „Am văzut că unii au cumpărat echipamente medicale, alţii măşti sau viziere, noi am zis să mergem pe ce ne pricepem, adică pe mâncare”.

I s-au alăturat, voluntar, alţi bihoreni pricepuţi în bucătărie, între care bucătarul-şef al hotelului Ramada by Wyndham, Cosmin Blajovici, chef-ul restaurantului Reliva, Lavinia Maier, precum şi fostul bucătar de la DoubleTree by Hilton, Ovidiu Copil. Iniţiativa a primit sprijin şi din partea hotelului Ramada şi a restaurantului Reliva din Cetate, care şi-au pus la dispoziţie bucătăriile pentru pregătirea meniurilor.

Sursa foto: Facebook Răzvan Chiriac

Voluntarii au convenit să gătească în zilele de sâmbătă şi duminică. De la început, adică din 11 aprilie, beneficiare au fost cadrele medicale de la Spitalul Municipal, spital Covid. Meniurile au ajuns la spital printr-un contract de sponsorizare încheiat cu Asociaţia Amia – Suflet de Copil, parte şi ea a proiectului.

În fiecare zi de weekend bucătarii au dus acolo câte 55 de porţii, pentru cei aflaţi în tură. „Nu e vorba că medicii nu şi-ar permite, ci de faptul că am vrut să le facem o bucurie, să le oferim ceva deosebit, care poate să le schimbe puţin şi starea interioară. Tot ce am pregătit a fost la nivel de restaurant şi peste…”, spune Răzvan.

În ultimele weekenduri, bucătarii voluntari au mărit numărul porţiilor la circa 80 pe zi, mesele fiind distribuite şi personalului care asigură triajul repatriaţilor la frontiera Borş, precum şi unei familii nevoiaşe cu mulţi copii din Oradea.

Produsele necesare pregătirii meniurilor sunt procurate, parţial, prin ONG-ul Banca de Alimente, dar mai ales din donaţii adunate de Asociaţia Amia Suflet de Copil, printr-un fundraiser iniţiat pe pagina de Facebook. Nu de puţine ori, voluntarii completează necesarul cumpărând ei înşişi alimentele.

Sursa: ebihoreanul.ro

Sursa foto: Facebook Răzvan Chiriac

NOTĂ: Articol publicat în cadrul proiectului ”România ajută!”, realizat de G4Media.ro în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *