Cum a pierdut USR procesul chiriei pentru sediul din Aviatorilor. Motivarea instanței care a confiscat de la partid 39.605 lei

USR a pierdut procesul cu Autoritatea Electorală Permanentă, prin care a contestat confiscarea sumei de 30.422 de lei obținută în urma subînchirierii spațiului partidului către birourile parlamentarilor partidului.

USR a mai plătit din banii statului și peste 9.183 de lei comision unei firme imobiliare pentru a-i găsi spațiul în care astăzi își are sediul pe Bulevardul Aviatorilor, a mai constat AEP în urma controalelor. Și pentru aceasta instanța a dispus confiscarea.

Motivarea instanței de judecată, prezentată de Ps News, arată de ce judecătorii au apreciat că legea nu este de partea Uniunii Salvați România.

USR a închiriat sediul din Bd. Aviatorilor de la o societate comercială, apoi l-a subînchiriat parlamentarilor săi pentru a pune mâna ilegal pe subvenția primită de parlamentari de la bugetul de stat pentru birourile din teritoriu, au apreciat magistrații.

În primă instanță, USR a depus plângere la Judecătoria Sector 1 pentru a obține anularea sancțiunilor aplicate de AEP, dar judecătorii din primă instanță le-au dat câștig de cauză celor de la AEP. Ulterior, USR a făcut apel la Tribunalul București.

AEP, intimat în apelul depus de USR la Tribunalul București, a precizat că useriștii au încălcat prevederile legii de două ori: „Prin urmare, fondurile pe care le-a obținut din această subînchiriere nu sunt fonduri legale și nu puteau fi obținute potrivit art. 16 alin. 1 din lege. Vizavi de folosirea subvenției de la bugetul de stat pentru plata acelui comision de intermediere a închirierii, deci pentru comisionul agenției imobiliare, este o plată care nu se putea plăti din subvenția de la bugetul de stat”, se arată în motivarea instanței.

Tribunalul București precizează că USR a închiriat spațiul de la o societate comercială – Societatea Ludic Organization Of Various Environments – , pentru care a plătit un comision unui agenții imobiliare – Intermedias SRL – în valoare de 9.183 lei, ceea ce este ilegal.

„Instanța a apreciat că plata comisionului de intermediere nu se încadrează în niciuna dintre ipotezele limitativ prevăzute de textul anterior redat.” Numai că în contractul de închiriere, societatea comercială a permis doar subînchirierea către birourile parlamentare sau alte filiale USR.

După ce USR a pierdut, Tribunalul București a menținut decizia Judecătoriei Sector 1 și a respins apelul USR, arătând că este interzisă subînchirierea spațiului unui partid politic către birourile parlamentare atunci când spațiul a fost închiriat de la o societate comercială. Un partid politic ar putea să facă asta doar dacă ar avea închiriat spațiul de la autoritățile administrației publice locale. Prin urmare, sumele obținute de USR prin subînchirierea spațiului către birourile parlamentarilor sunt ilegale. În procesul verbal s-a constatat că USR ar fi obținut în anul 2017, prin contracte de subînchiriere către birourile parlamentarilor, suma de 30.422 de lei.

Fapta de subînchiriere a spațiului către birourile parlamentare „constituie contravenție”, menționează instanța, și se sancționează cu amendă de la 10.000 de lei la 25.000 de lei. În speța USR, „s-a aplicat sancțiunea avertismentului și s-a propus confiscarea de la contravenient a sumei 30.422,00 lei.”

Tribunalul București a menținut decizia de fond

Totodată, Tribunalul București a menținut decizia judecătorilor din primă instanță și în privința comisionului către agenția imobiliară, precizând că a fost achitat ilegal din banii statului și Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale nu prevede astfel de cheltuieli, ce puteau fi achitate din alte sume (cotizații, împrumuturi etc).

În privința sumei plătite către o agenție imobiliară, USR risca o altă amendă cuprinsă între 15.000 de lei și 50.000 de lei pentru încălcarea legii, dar s-a dispus avertisment și „confiscarea de la contravenient a sumei de 9.183,00 lei.”

Tribunalul București a respins apelul USR în septembrie 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *