Surse. Tensiuni în PNL. Baronii liberali cer scoaterea ALDE de la guvernare
ALDE se comportă în ultimele luni ca şi cum ar fi în opoziţie faţă de Guvernul Orban. Călin Popescu-Tăriceanu şi Varujan Vosganian sunt printre criticii vehemenţi ai guvernării, în timp ce partidul are oameni plasaţi în liniile doi şi trei ale guvernării. Exceptând faptul că nu au miniştri în Guvern, ALDE şi-a impus oameni ca secretari de stat, la conducerea agenţiilor centrale, la şefia unor deconcentrate, ca prefecţi sau subprefecţi.
„Nu mai putem continua în modul ăsta. Relaţia ALDE cu noi i-a fost semnalată de mai multe ori premierului Orban. Nu e normal ca oamenii lui Tăriceanu să-şi ia leafa de pe urma unor numiri politice, iar seara să mergă să ne înjure la TV sau să posteze mesaje împotriva noastră. E deja nesimţire”, au declarat surse din conducerea PNL pentru „Adevărul”.
Liberalul a subliniat că ALDE a ieşit foarte câştigat din apropierea temporară de PNL. „Au primit foarte multe funcţii de subprefecţi. Sunt judeţe în care ei şi-au impus omul ca prefect. Nu mai vorbim de funcţii de conducere din agenţii sau ministere. Ne întreabă colegii din judeţ mereu de ce nu punem piciorul în prag şi să o terminăm cu ei”, a completat un lider din conducerea de la centru.Singurul avertisment al PNL la adresa ALDE a fost dat la sfârşitul lunii aprilie, când un secretar de stat de la Finanţe a fost eliberat din funcţie şi s-a vehiculat noi demiteri. Surse din conducerea PNL susţineau la acea vreme că Guvernul va începe curăţenia în instituţii. Însă Ludovic Orban şi conducerea PNL au băgat sub preş problemele legate de relaţia cu ALDE.
Surse politice au precizat pentru „Adevărul” că problema ALDE ar putea fi discutată la următoarele şedinţe, pentru că trebuie tranşată situaţia înainte de a începe pregătirile pentru locale. Potrivit acestora, Orban nu ar mai trebui să ţină cu dinţii de ideea apropierii liberalilor care au plecat la ALDE, mai ales că la nivel parlamentar aleşii liberal-democraţi nu mai sunt suficienţi nici pentru formarea unui grup politic. Practic, numărul acestora a devenit irelevant pentru susţinerea proiectelor legislative sau în cazul unor moţiune de cenzură. „Mai bine discutăm om la om şi îi luăm pe cei care vor cu adevărat să fie în PNL. Cei care nu vor, să rămână cu Tăriceanu şi Vosganian, dar să nu mai ceară funcţii care ţin de semnătura premierului”, au subliniat surse din conducerea PNL.
În schimb, liberalii sunt mulţumiţi de modul cum decurge relaţia cu PMP, partid care i-a sprijinit de când sunt la conducerea ţării şi care avut de fiecare dată să „aibă o relaţie corectă”. Mai mult, pentru locale nu sunt excluse alianţe la nivel local între PNL şi PMP, dacă negocierile vor decurge bine.