Cum se face gutuiata în casă. Cum pregătești gutuile, cât zahăr se pune și ce alcool să folosești

Această perioadă este una perfectă pentru a pregăti gutuiata, una dintre cele mai apreciate băuturi. Gutuile au numeroase proprietăți, iar acum este sezonul lor, așa că profitați. Pe lângă faptul că le puteți consuma pur și simplu sau  în prăjituri, puteți face și gutuiată, o băutură dulce și aromată. Este perfectă pentru zilele friguroase de iarnă. Iată cum pregătești gutuile, cât zahăr se pune și ce alcool să folosești. De asemenea, mai jos, puteți afla și care sunt cele mai importante proprietăți ale gutuilor.

Cum se face gutuiata: ingredientele

1 kilogram de gutui coapte

Un kilogram de zahăr

Un litru alcool dublu rafinat (80-96 de grade)

Ţuică de casă (după gust)

anason, scorţişoară sau vanilie.

Ingredientele se pot dubla, în funcție de cantitatea pe care vreți să o obțineți. Mai sus, aveți ingredientele la modul unitate de măsură, pentru a vă fi mai ușor să vă dați seama care sunt rezultatele.

Mod de preparare

Modul de preparare este unul simplu, însă trebuie să țineți cont de pașii recomandați pentru ca rezultatul să fie cel așteptat.

Rețeta de gutuiată se aseamănă foarte mult cu cea de vișinată, afinată, cireșată sau caisată.

Pentru început, gutuile se spală, se curăţă de cotor şi de seminţe, se taie felii. Apoi  se pun într-o damigeană (sau un borcan). Puteți folosi și bidoane de 5 l, cum sunt cele de apă plată din comerț. Puneți zahărul și amestecați bine.

Alcoolul pe care îl folosiți este extrem de important

Apoi se duce vazul în cămara sau beci, la întuneric şi lasă acolo 2-3 zile. Pentru ca zahărul să se topească bine, agitați vasul de cateva ori pe zi. Astfel, în câteva zile, pe fundul vasului veți observa un sirop gros și dulce. Adăugați alcoolul dublu rafinat și lăsați la macerat timp de 10 zile.

Se duce recipientul în cămara sau beci, la întuneric şi lasă acolo 2-3 zile. Agitați de câteva ori pe zi, până când zahărul se topeşte complet şi se adună la fund un sirop gros, extrem de dulce.

Se adaugă alcoolul Mai adăugați anason, scorţişoară sau vanilie, însă „mentorul” nostru în ale preparatului nu le recomandă în mod special. Lichiorul rezultat este dulce și foarte aromat. Încercați să nu adăugați și alte fructe, pentru a nu-I strica gustul gutuiatei. Aveți grijă ca rachiul să nu fie prost, nici gutuiata nu va fi la fel de bună.

Se poate face și sirop de gutui

Se poate face și sirop de gutui

Beneficiile gutuilor

– gutuile au un conţinut bogat în săruri de fier, potasiu şi magneziu.

– vedetele toamnei se bucură de prezenţa principiilor bioactive – taninul, pectinele – şi de influenţa vitaminelor A, B, C şi PP

– antioxidanţii din gutui sunt un real sprijin pentru radicalii liberi, reducând astfel riscul de cancer.

– scade presiunea vasculară.

– acţiunea antiinflamatoare, astringentă, analgezică, emoliantă, tonică şi expectorantă.

– gutuile mâncate dimineaţa, pe stomacul gol, întăresc gingiile şi ajută la remineralizarea dinţilor

remediu pentru răceală, gripă (infecţii de sezon) şi încetineşte procesul de evoluţie al microelemntelor care favorizează hepatita.

– Un pahar de suc de gutui este recomandat zilnic, înainte de masa

– O tartă care conţine seminţe de gutui poate contribui la vindecarea tusei

– semințele de la gutui ajută pentru tuberculoză, în fază incipientă, traheită, bronşită sau angina

– În vremuri străvechi, femeile scăldau copiii prea slabi sau persoanele bolnave în decoct de gutui

-tratament pentru anemie

-ajută la activarea pofeti de mâncare și a forței fizice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *