De ce armata americană atribuie tot mai multe contracte companiei SpaceX a lui Elon Musk

Compania SpaceX a obţinut trei contracte militare în ultimele trei luni, o explicaţie fiind necesitatea unui transport mai rapid al echipamentelor oriunde în lume, e de părere Steve Nutt, profesor de inginerie mecanică şi aerospaţială la Universitatea California de Sud.
„Rachetele comandate la Spacex răspund acestei nevoi de furnizare a echipamentelor hardware şi altor elemente de suport pentru misiuni, rapid, oriunde în lume”, în timp ce contractorii tradiţionali s-au dovedit „greoi, înceţi şi costisitori”.
În august, SpaceX a câştigat o parte dintr-un contract de miliarde de dolari pentru lansarea de rachete pentru Forţele Spaţiale. Două luni mai târziu a obţinut un contract de 149 de milioane de dolari cu Pentagonul pentru sateliţi de urmărire a rachetelor. După încă o săptămână, armata SUA a anunţat un parteneriat cu SpaceX în vederea construirii unei rachete capabile să livreze arme cu o viteză de 7.500 de mile pe oră oriunde în lume. Asta ar însemna că o călătorie de 7.652 de mile din Florida în Afghanistan ar dura în jur de o oră, în timp ce ar transporta 80 de tone de echipamente şi accesorii militare.
Prin comparaţie, aeronava de transport militar C-17 Globemaster costă 218 milioane de dolari şi atinge o viteză de 590 de mile pe oră, prin urmare ar parcurge aceeaşi distanţă în circa 15 ore. 
Potrivit termenilor contractului, SpaceX va estima costurile şi dificultăţile tehnice ale proiectului, iar testele preliminare sunt aşteptate în 2021, a anunţat săptămâna trecută generalul Stephen Lyons, şeful Comandamentului de Transporturi, în cadrul ueni conferinţe virtuale.
„Îmaginaţi-vă cum ar fi să putem duce un transport echivalent încărcăturii unui C-17 oriunde pe glob în mai puţin de o oră. Vă pot spune că SpaceX se mişcă extrem de rapid în acest domeniu. Sunt foarte entuziasmat de colaborarea unei echipe cu SpaceX”, a arătat Lyons.
Nevoile de rapiditate ale Departamentului Apărării devin tot mai importante având în vedere tensiunile politice în creştere între SUA şi alte ţări precum Coreea de Nord, spune Nutt.
„Zilele tancurilor blindate şi a camioanelor masive se duc”, întrucât acestea sunt „uşor de ţintit şi distrus”, spune expertul. Or, Departamentul Apărării urmăreşte o capacitate de „ desfăşurare rapidă a forţelor, preferabil fără a fi detectată”. Teoretic armata ar putea acţiona înainte de atacul forţelor inamice reducând astfel riscul unui număr mare de victime, ca şi al daunelor.
„Armata SUA se retehnologizează şi se adaptează în vederea unor conflicte viitoare. Din nefericire, cred că intrăm într-o nouă cursă a înarmării”, spune Nutt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *