Cand exista defaimare?

Fapta unei persoane care, pe retelele de socializare mentioneaza comentarii cu un continut vulgar, amenintator, defaimator la adresa unei persoane cauzandu-I o grava atingere ONOAREI, DEMNITATII si REPUTATIEI in calitate de om intruneste conditiile actiunii raspunderii pentru fapta proprie – art. 1357 Cod civil.

O astfel de fapta nu ar putea din interpretata ca o MANIFESTARE A LIBERTATII DE EXPRIMARE, deoarece, o astfel de actiune depaseste ORICE LIMITA A LIBERTATII DE EXPRIMARE ( Art. 30 al. 6 din Constitutia Romaniei “Libertatea de exprimare nu poate prejudicial demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine”/ art. 10 al. 2) din CEDO “exercitarea libertatii de exprimare poate fi supusa unor restrangeri sau sanctiuni prevazute de lege, care constituie masuri necesare, intr-o societate democratic, pentru protectia MORALEI SI REPUTATIEI”)

Potrivit art. 252 alin. (3) lit. a) din Noul Cod civilcel care a suferit o încălcare a unor asemenea drepturi poate cere instanţei să îl oblige pe autorul faptei să îndeplinească orice măsuri socotite necesare de către instanţă spre a ajunge la restabilirea dreptului atins, cum sunt, între altele, obligarea autorului, pe cheltuiala sa, la publicarea hotărârii de condamnare.

Cand nu exista DEFAIMARE pe retelele de socializare ?

Publicarea pe facebook/twitter/instagram a unor EXPRESII JIGNITOARE la adresa unei persoane determinate DOAR GENERIC, fara indicarea numelui si a prenumelui acesteia, NU CONSTITUIE O ATINGERE ADUSA DREPTULUI LA ONOARE, REPUTATIE  si PROPRIA IMAGINE, ocrotit de art. 58 din Noul Cod Civil si respectarea demnitatii – reglementata de art. 72 Noul Cod civil.

Av. BOGDAN PALADE