Despre vandali, ciocli, anarhie și BOLȘEVISM. Mesajul unei poete românce

Alții spun că demult s-a trecut peste ceea ce poate fi definit într-un fel sau altul. De exemplu, multe voci propun mai mult decât ceea ce s-a făcut până acum în ceea ce privește distrugerea statuilor: realizarea unui recensământ al străzilor, plăcilor comemorative, podurilor etc care onorează figuri emblematice ale colonialismului și sclavagismului. De prisos completarea că, pe fondul acestor proteste, mai multe filme care ar prezenta edulcorat sclavia sau ar conține elemente rasiste au fost retrase de pe platformele care le găzduiau.
“Mint nerușinat”
În acest context, poeta și eseista Doina Uricariu, stabilită la New York și fostă directoare a ICR New York, a scris un comentariu în care a condamnat ferm astfel de acțiuni distructive, explicând și de ce sunt ele un soi de „terorism cultural”: „Explicați-le acestor vandali care decapitează statuile că fiecare perioadă în istorie își are statuile ei. Că ar trebui să lucreze la statuile timpului lor, ale valorilor lor dacă sunt în stare, dacă printre ei sunt artiști capabili să ridice statui, să întrupeze idei, eroi, descoperitori, mari inovatori. Înainte să distrugă ceea ce au făcut alții, să construiască ceva. Nu-și dau seama că se comportă asemeni marelui tartor cu propaganda numit de Hitler, că acționează ca niște Gobbels și că mint nerușinat sau se iluzionează că luptă împotriva violenței”.
Câte vieți contează
Doina Uricariu continuă, adăugând: “Rușine profesorilor universitari care au transformat universitățile americane și europene în pepiniere ale anarhismului, bolșevismului. Rușine profesoarei egiptoloage care i-a îndemnat pe manifestanți să dărâme Obeliscul din Washington. Trebuie dusă la psihiatru sau condamnată pentru incitare la terorism cultural. Și nu scandați doar adagio-ul că Viețile negrilor contează. Viețile oamenilor contează, indiferent de culoare. Viața civilizației contează. Supraviețuirea valorilor. Nu vreau să ajung să spun că Stalin și Goebbels sunt mici copii pe lângă vandalii și cioclii prezentului”.
Foto: The Economist